BiH

Solak i Hodžić neće zajedno dijeliti ćeliju? Evo kada im se pridružuje Novalić

Prije tri dana, osuđeni u predmetu "Respiratori" - Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, zatražili su odgodu izvršenja kazne zatvora putem molbe upućene Sudu Bosne i Hercegovine.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / FACE TV / HAYAT TV
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ / FACE TV / HAYAT TV

Danas je isti korak poduzeo i Fadil Novalić, koji bi trebao započeti izdržavanje kazne zatvora 6. marta.

Pročitajte još

Njegova braniteljica, Vasvija Vidović, dala je objašnjenje: “Tražili smo odgodu zbog određenih razloga i čekamo odluku Suda BiH”, izjavila je Vidović za N1.

Odgoda početka izdržavanja kazne temelji se na članu 145. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera Bosne i Hercegovine.

Zakonom su predviđene različite situacije u kojima osuđeniku koji se nalazi na slobodi može biti odgođeno izvršenje kazne zatvora. To uključuje ozbiljne zdravstvene probleme, smrtni slučaj ili tešku bolest u užoj porodici, izuzetno neodgodive radove ili sezonske poslove, potrebu za završetkom školovanja ili polaganjem ispita, ili obaveze obavljanja određenog posla koji je već započet.

Presudom Suda Bosne i Hercegovine u predmetu “Respiratori”, bivši premijer FBiH Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, suspendirani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina, a direktor “Srebrne maline” Fikret Hodžić na pet godina. Sva trojica su zajedno zloupotrijebila javni sistem nabavke, pri čemu je utrošeno 10,5 miliona KM. Novalić je osuđen zbog položaja premijera FBiH, Solak zbog direktorske pozicije u FUCZ-u, važnoj za pandemijske nabavke, a Hodžić kao direktor firme uključene u nabavku respiratora.

Odbijeni zahtjevi – Solak i Hodžić večeras do 12 se trebaju javiti u Vojkoviće

Kako pišu pojedini mediji, nakon odbijanja zahtjeva Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića za odgodom izdržavanja zatvorske kazne od strane Suda BiH, njih dvojica su obavezna javiti se danas u državni zatvor u Vojkoviće.

Solak i Hodžić osuđeni su na šest, odnosno pet godina zatvora zbog sumnjive nabavke 100 respiratora iz Kine tokom pandemije koronavirusa. Bivši premijer Fadil Novalić, prvooptuženi u ovom slučaju, osuđen je na četiri godine zatvora. Prema informacijama, Solak i Hodžić imaju rok do 12 sati večeras da se jave u Vojkoviće.

Izvori nezvanično saznaju da su ćelije za obojicu već pripremljene, no s obzirom na njihovo zajedničko osuđujuće djelo, neće biti smješteni zajedno već će dijeliti prostor s drugim zatvorenicima, piše Raport.

Portal Bosnainfo je pokušavao dobiti komentar na ove navode od advokata osuđenih ali odgovora na pozive i poruke nije bilo. Tako da se ograđujemo od ovih tvrdnjih, za sada su samo nezvanične.

 Jedini odgovor koji smo dobili bio je od advokatice Senke Nožice koja je rekla da nema komentar jer ne zastupa niti jednog od optuženih u ovome procesu.

Za šta su optuženi

Apelaciono vijeće je odbacilo žalbe Tužilaštva i Odbrane, potvrdivši presudu kojom su Novalić, Solak i Hodžić osuđeni na zatvorske kazne od četiri, šest i pet godina zbog zloupotrebe položaja. “F.H. Srebrena malina” je proglašena odgovornom za nezakonito raspolaganje imovinom i kažnjena novčano sa 200.000 KM.

Bivša federalna ministrica finansija Jelka Miličević je oslobođena optužbi za nesavjestan rad u službi. Presuda ističe da su optuženi oslobođeni udruživanja radi krivičnih djela vezanih za zloupotrebu položaja, primanje nagrada ili drugih pogodnosti u vezi s trgovinom uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga, kao i povredu obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Ipak, presuda spominje da je Solak osuđen zbog krivotvorenja isprave. Apelaciono vijeće je naglasilo važnost neposrednih kontakata utemeljenih na privatnim konotacijama, označivši ih kao ključne u daljnjem razvoju događaja.

Šta je poznato o slučaju ‘Respiratori’

Suđenje za nabavu stotinu respiratora iz Kine, za potrebe zdravstvenog sistema u Federaciji BiH, počelo je 23. februara 2021. godine pred Sudom Bosne i Hercegovine. Respiratori su kupljeni u aprilu 2020. godine, dan nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije COVID-a 19.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je pokrenulo istragu nakon što je objavljeno da je posao obavljen bez tendera i direktnom pogodbom s privatnom firmom “F. H. Srebrena malina”, koja se bavi trgovinom voćem i povrćem.

Državno tužilaštvo je predmet preuzelo od Kantonalnog tužilaštva, a optužnica je potvrđena krajem 2020. godine.

Novalić je zajedno sa Solakom i Hodžićem nakratko uhapšen u maju 2020. nakon što je izvještaj tužilaštva pokazao da respiratori ne mogu koristiti za adekvatno liječenje bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja.

Prihvati notifikacije