BiH

Šok detalji sa ročišta Mehmedagiću i Debevcu: Uništeno 60 akata za prisluškivanje

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je održano ročište za produženje pritvora za 60 dana suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

FOTO: N1 / F. Z.
FOTO: N1 / F. Z.

Naime, danas na ročištu je postupajuća tužiteljica Bojana Jolović, obrazlažući prijedlog za produženje pritvora istaknula da je uništeno 60 akata za prisluškivanje.

Pročitajte još

Također, navela je kako je sve uništeno u kući jedne uposlenice Suda. I da je za to dao naredbu upravo Ranko Debevec. Jolović je navela kako je Debevec iz pritvora zvao uposlenicu Suda BiH da iz njegovog kabineta iznese Knjigu evidencija u kojoj su sadržani tajni podaci.

“Iskaz svjedoka Trifka Buhe, uposlenika OSA – potvrđuje da kao šef operacije nije bio upoznat s mjerama prisluškivanja sudija niti je ikada potpisao ijedan nalog”, kazala je Jolović.

Između ostalog, u nastavku svog obrazloženja istaknula je da su svjedoci potvrdili da je u Sudu BiH bez evidentiranja izdato blizu 60 naloga za provođenje mjera prisluškivanja prema OSA BiH.

“Nalozi se nisu čuvali na Sudu nego su izneseni u privatnu kuću uposlenice Suda BiH, a po nalogu Debevca ona ih je iznijela s oznakom povjerljivo. Znači, bez kontrole su izneseni u privatnu kuću i na kraju uništeni”.

Jolovićka je pitala zašto bi neko uništavao 60 naloga ako su oni bili zakoniti?

Podsjetila je da je Debevec dao mobitel braniteljici te ukazala da bi u slučaju da se oslobodi mogao činiti brojna druga djela.

Također, Ranko Debevec se obratio Sudskom vijeću. Rekao je da mu se stavlja na teret saslušanje supruga njegove sekretarice Jasne Kulin, ali da on nema veze sa njim.

“Želim da se poštuju moja ljudska prava. Nisam nikakva utjecajna osoba, sada mogu samo da svi bježe od mene. Molim Vas da zaustavite agoniju sa pritvorom i da mi se odrede mjere zabrane”, kazao je Debevec, javlja N1.

Podsjetimo, Ranko Debevec i Osman Mehmedagić Osmica uhapšeni su 18. decembra 2023. godine. Osumnjičeni su da su počinili krivična djela zloupotreba položaja na način da su nezakonito prisluškivali sudije Suda BiH i službenika Tužilaštva BiH prilikom provođenja radnji iz predmeta Tužilaštva BiH i Suda BiH. To se odnosi na 2020. godinu.

Također, bitno je napomenuti da su i nedavno dvojica policajaca Kazneno-popravnog zavoda u Vojkovićima suspendovani zbog nedozvoljenog kontakta sa pritvorenim Osmanom Mehmedagićem.