Retrovizor

KRALJICA ROMSKE MUZIKE Smrt koja je mnoge potresla: Esma Redžepova krila da je teško bolesna

Smrt Esme Redžepove, koja je na današnji dan 11. decembra 2016., preminula u 73. godini, potresla je mnogobrojne obožavaoce, prijatelje i kolege iz svijeta muzike.

FOTO: FACEBOOK / ESMA REDŽEPOVA
FOTO: FACEBOOK / ESMA REDŽEPOVA

Gotovo da niko, osim njene najbliže porodice, nije znao da je kraljica romske muzike posljednje dvije nedjelje života vodila tešku bitku za život.

Emira Redžepova, snaha pokojne Usnije Redžepove, koja je bila Esmina posestrima, rekla je da nije znala da je pjevačica bila ozbiljno bolesna.

– Kada sam Esmu zvala na godišnjicu Usnijine smrti, rekla mi je da ne može da dođe jer se ne osjeća dobro. Bila je u bolnici, ali nisam znala da je bilo toliko kritično. Imala je problem s plućima i srcem, ali nisam vjerovala da je baš toliko ozbiljno. Mnogo mi je žao što je Esma umrla. Makedonija je izgubila jednu veliku ženu – rekla je tada Emira. Esmina kuma i jedna od najboljih prijateljica, pjevačica Kaliopi Bukle, kroz plač je govorila da je veoma pogođena Esminim odlaskom koji je za nju bio neočekivan.

– Ovo je velika tuga za sve nas koji smo imali čast da je upoznamo Esmu. Ne znam šta da kažem novo, a da već nije rečeno o legendi kakva je ona bila. Bila mi je kuma, bile smo mnogo bliske. Ovo je za mene mnogo teško, zanijemila sam od tuge i bola – kroz suze je jedva ispričala tada Kaliopi.

Esma Redžepova bila je makedonska i svjetska muzička ikona. Zvanično je proglašena kraljicom romske muzike 1976. u indijskom gradu Gandinagaru.

Tokom karijere duge 55 godina učestvovala je na vrhunskim svjetskim muzičkim festivalima i manifestacijama, održala je više od 23.000 solističkih koncerata širom Zemljine kugle, objavila je 15 albuma za domaće i svjetske producentske kuće.

Zbog svega toga stekla je nadimak „muzički ambasador u svijetu“, a čak dva puta je bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir.