Svijet

Slovenski ambasador u Vijeću sigurnosti UN-a: Palestina ispunjava kriterije za članstvo u UN-u

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je da samo dvodržavno rješenje odnosa Izraela i Palestine može osigurati trajni mir.

samuel žbogar
FOTO: EPA-EFE/STEPHANI SPINDEL

Fajon je izrazila žaljenje zbog neuspjeha rezolucije o Palestini u Vijeću sigurnosti UN-a.

Naime, nakon američkog veta, koji je zaustavio prijem Palestine u UN, Tanja Fajon je istaknula kako samo dvodržavno rješenje može osigurati mir.

Pročitajte još

Slovenija je, uz još 11 zemalja, glasala za prijedlog, a slovenski ambasador Samuel Žbogar rekao je da Palestina ispunjava kriterije za članstvo u UN-u, a prihvaćanje bi bio važan korak prema miru.

“To bi ojačalo ulogu palestinskih vlasti i doprinijelo sigurnosti Izraela. Inzistiramo na tome da palestinsko pravo na samoodređenje i članstvo u UN-u ne budu u sukobu s pravom Izraela na postojanje i sigurnost. Uvjereni smo da svako rješenje u obliku dviju država trebalo bi se temeljiti na uzajamnom priznanju i suverenoj jednakosti”, rekao je Žbogar.

Za alžirski prijedlog rezolucije glasalo je 12 članica Vijeća sigurnosti (Rusija, Francuska, Alžir, Slovenija, Sierra Leone, Malta, Mozambik, Ekvador, Gvajana, Japan, Južna Koreja i Kina).

Velika Britanija i Švicarska bile su suzdržane, dok su Sjedinjene Američke Države, koje kao stalna članica imaju pravo veta, glasale protiv.

Zbog američkog veta, Vijeće sigurnosti UN-a nije podržalo prijedlog rezolucije kojom bi se preporučilo Generalnoj skupštini UN-a da razmotri zahtjev Palestine za prijem u UN.

Zbog događaja u Gazi, Palestinci su ove godine ponovo podnijeli zahtjev za prijem zemlje u UN. Predsjednik Generalne skupštine Dennis Francis proslijedio je zahtjev Vijeću sigurnosti, koje mora dati zeleno svjetlo prije nego što se o njemu može glasati u Generalnoj skupštini UN-a.

Vijeće sigurnosti održalo je dva sastanka u okviru odbora za prijem novih članica i nije dobilo konsenzus pa je Alžir pripremio prijedlog rezolucije, ali nije dobio odgovarajuću potporu.

Palestinu priznaje oko 140 zemalja u 193-članoj Općoj skupštini UN-a, a nakon preporuke Vijeća sigurnosti uslijedilo bi pouzdano primanje u svjetsku organizaciju.