BiH

Slavonska inovacija: Medovina s aromom kafe

Iz jedne obične šoljice crne kafe - rodila se slavonska inovacija koja bi mogla promijeniti način na koji doživljavamo vino, med i kafu. Priča vodi u Vinkovce gdje porodica Ferbežar pomiče granice okusa, i to svojom medovinom s aromom kafe. 

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Kafa i med. Na prvi pogled nespojivo. Na prvi gutljaj je čudo. No put od ideje do prve boce kafomedovine nije bio kratak. 

– Ljudima je poznat okus kave i masovno piju kavu, pa smo zbog toga odlučili pokušati s kavom. Eksperimentirali smo neko vrijeme i shvatili da je to baš dobro, istaknuo je pčelar iz Vinkovaca Goran Ferbežar.

Goran i Antonio Ferbežar mijenjali su sorte kafe, birali vrste meda – od bagrema do lipe, suncokreta i uljane repice. Nakon fermentacije kušalo se, analiziralo.

– Ovdje je naša proizvodnja gdje se sve radi i gdje je čarolija te nastaju naša medovina i vino, dodao je Goran.

I nastalo je piće koje miriše na pčelinjak i kavanu istodobno. 

– Ima blagi back taste kave. Boja je svijetlo žuta, prema možda zlatnoj boji i spada u kategoriju poluslatke. Nije liker, ali slatkastog je okusa, tako da to je nešto kao blago slatka kavica, rekao je Goran.

Ono što ovu medovinu čini dodatno posebnom je podrijetlo svih sastojaka. Med dolazi isključivo iz njihovih vlastitih košnica. Sve je lokalno – od sirovine do ideje.

Iako su u kontaktu s nekim restoranima, Goran kaže da im je najbolji način prodaje – na kućnom pragu.

– Ljudi vole doći ovdje i vidjeti gdje mi to proizvodimo te probati kušati. I sad smo u novoj kušaonici gdje smo uz pomoć Ministarstva turizma sagradili jedan novi objekt koji će uskoro biti otvoren, dodao je Goran, prenosi HRT.

Kafomedovina možda jest nastala iz znatiželje, ali vizija iza nje ozbiljna je. Budućnost vide u razvoju vlastitog brenda koji će spojiti tradiciju, inovaciju i ljubav prema pčelarstvu.