BiH

Slavo Kukić: Ako se ne obuzda, “Srpski svet” će zakucati na vrata Hrvatske

Sociolog Slavo Kukić ocijenio je u Pressingu na N1 kako su današnja Srbija i Hrvatska u odnosu prema Bosni i Hercegovini na istim pozicijam kao u vrijeme Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana devedesetih.

slavo kukić
FOTO: BOSNAINFO

Kazao je da će “Srpski svet”, ako se ne obuzda, zakucat na vrata Hrvatske te je dodao kako mu zbog toga nije jasna podrška hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića prvom čovjeku bh. entiteta Republika Srpska, Miloradu Dodiku.

Vidjeli smo na primjeru Turske da korupcija nije samo opasna za ekonomiju, nego i za živote ljude. Slično je bilo i u pandemiji korone. Kako će završiti slučaj Respiratori?

Znam generalno pravilo u BiH da su velike ribe zaštićene od svakog, da tako kažem, pravnog progona, a “vitalnost” pravosuđa dokazuje se na malim ljudima. Uvjeren sam da će i u ovom predmetu glavni akteri biti oslobođeni od svake odgovornosti.

Slučaj Asim Sarajlić?

Svima je jasno, pošto je taj snimak pušten u eter, o kakvoj nemoralnoj i neetičnoj raboti se radi. Kad imate po srijedi ovako velike ribe onda se svaki pokušaj dokazivanja pravne krivice komentariše na način da je to juriš na Hrvate, Srbe ili Bošnjake, a ne na onog ko se okrivljuje.

Vjerujete li u strategiju sadašnje vlasti u BiH da se samo priča o stvarima o kojima se slažu?

Mora se pričati, sistem zatezanja konopca nije dobar za ovu zemlju. Treba od nekud početi. Ako se u najtežim stvarima ne može napraviti konsenzus, hajmo krenuti korak po korak. Hajmo napraviti prvi korak koji će spriječiti da naša djeca odlaze, hajmo napraviti korak da nema nepotizma… Ja sam za to da se ide “step by step” (korak po korak). Kad otoplimo situaciju možda će to dovesti do promjene glavnih aktera na vlasti i onda će se moći pričati o najtežim stvarima.

Kazali ste jednom da je Milorad Dodik opasan ne samo za BiH, nego i za Hrvatsku? Ipak, hvale ga predstavnici vlasti u Hrvatskoj?

Vrlo teško mogu objasniti činjenicu da su Dodik i Čović partneri. Tu je možda razlog zajednički interes da se održi status quo jer bi nezavisno pravosuđe bilo opasno za obojicu. Oni imaju lobističku podršku iz Beograd i Zagreba. Ovdje prije svega govorimo o Beogradu koji je “srpskim svetom” revitalizovao sve što se događalo devedesetih. Po moj procjeni stanje u Crnoj Gori je značajno radikalnije nego u Bosni i Hercegovini. Ako Beogradu svijet nedadne do znanja da je “srpski svet” propala priča onda, koliko sutra, može vrlo lako se reafirmisati Šešeljev koncept o Srbiji do Virovitice i Karlobaga. I zbog toga vrlo teško shvatam priču Milanovića o Dodiku.

Stjepan Mesić je nedavno u Pressingu kazao kako se Srbija i Hrvatska 90 posto slažu oko BiH?

To je Mesić vrlo precizno rekao. To je poruka da su oni na istim pozicijam kao Milošević i Tuđman. To je poruka – hajmo rastakati BiH na bilo koji način. Dodik će jačati RS kao državu, a Čović će izmjenama Izbornog zakona faktički osigurati treći entitet da može i on sutra govoriti o nekakvoj Herceg-Bosni, da koristi iste termine kao Dodik.

Prihvati notifikacije