Svijet

Skupina Quad poručila da Rusija mora biti kažnjena za rat u Ukrajini

Rusiji se ne može dopustiti da ratuje nekažnjeno, poručili su američki državni sekretar Antony Blinken i njegove kolege iz skupine Quad koju zajedno sa SAD-om čine Indija, Japan i Australija u izjavi u petak nakon sastanka u New Delhiju.

FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE
FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Takozvana skupina Quad također je rekla da je upotreba ili prijetnja upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini nedopustiva, javlja Reuters, prenosi Fena.

Krajem prošlog mjeseca ruski predsjednik Vladimir Putin suspendovao je značajan sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja i zaprijetio da će nastaviti nuklearne testove.

“Ako nekažnjeno dopustimo Rusiji da radi ono što radi u Ukrajini, onda je to poruka potencijalnim agresorima svuda da bi se i oni mogli izvući s tim”, rekao je Blinken na forumu u Indiji.

Američki državni sekretar Blinken se sastao s kolegama iz skupine Quad na marginama sastanka G20 u New Delhiju.

Dan ranije u New Delhiju Blinken se sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom prvi put od početka sukoba u Ukrajini prije nešto više od godinu. Tokom kratkog susreta Blinken je pozvao Moskvu da prekine rat i poništi svoju suspenziju nuklearnog sporazuma Novi START, kazao je visoki američki dužnosnik.

Prihvati notifikacije