BiH

SKANDAL EPSKIH RAZMJERA U MOSTARU: Hrvatski ministar odbrane priznao da je 1993. ratovao u BiH

Hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić danas je, 11. juna, prisustvovao otkrivanju spomenika "Zora slobode" u kasarni "Stanislav Baja Kraljević" kod Mostara.

FOTO: PRTSCR / X.COM / IVAN ANUŠIĆ
FOTO: PRTSCR / X.COM / IVAN ANUŠIĆ

Za one koji ne znaju, vrijedi podsjetiti da se na mjestu ove kasarne nalazio koncentracioni logor “Heliodrom” u kojem su ubijeni i zlostavljani ubijani brojni Bošnjaci.

Kako je saopćeno, “ministar dolazi u sklopu obilježavanja 32. obljetnice oslobodilačke operacije Lipanjske zore; Riječ je o operaciji snaga HVO-a koje su u junu 1992. oslobodile Mostar i dolinu Neretve, a tom je slavnom akcijom osiguran i lijevi bok Hrvatske vojske koja je branila Dubrovnik i jug Hrvatske.”

Pročitajte još

Ako mislite da sve ovo dosad nije skandalozno – ministar Hrvatske dolazi na mjesto gdje su pripadnici tzv. hrvatske republike Herceg-Bosna imali logor u kojem su zlostavljali i ubijali, tu diže spomenik ‘Zora slobode’, zamislite sad da taj isti ministar izjavi kako je i sam, kao pripadnik HVO-a, učestvovao “na frontu u Mostaru 1993. godine”. 

A, kako je izgledao Mostar tih sedmica dovoljno svjedoči činjenica da u jednom izvještaju Vojne policije HVO-a od 15. juna 1993. godine, a koji je korišten u slučaju “Prlić i ostali” u Haškom tribunalu, doslovno piše: “Danas nije bilo krivičnih djela, samo etničko čišćenje Muslimana”.

Istaknimo i kako je presuda Haškog tribunala iz novembra 2017. godine utvrdila je “udruženi zločinački poduhvat”, te potvrdila međunarodni karakter ovog sukoba, dok je politički i vojni čelnici tzv. HRHB osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

“Drago mi je da sam tu. Zadnji put sam ovdje bio 1993. Kao pripadnik HVO-a sam se borio u Mostaru braneći hrvatske interese, hrvatsku državu i hrvatski narod(?!). Ponovo ću ako bude bilo potrebe, i u u političkom smislu, učiniti sve da odbranimo naše vrijednosti, vaše vrijednosti i opstojnost hrvatskog naroda na ovim područjima. Hrvatice i Hrvati neka vas čuva dragi Bog, vas i hrvatsku državu“, skandalozno je nabrajao Anušić. 

Dakle, da li je ovo hrvatski ministar odbrane danas javno priznao kako je bio dio UZP-a? I ne samo to, ovom je izjavom i on potvrdio učešće jedinica Hrvatske vojske u agresiji na Mostar 1993. godine. Anušić je naime rođen u Osijeku, te je kao pripadnik Zbora narodne garde, 106 i 130 brigade, pripadnik specijalne policije MUP-a RH, Vojne policije i 3. Gardijske brigade, prošao brojna ratišta – među njima, po vlastitom priznanju – i mostarsko.

Već su počele stizati i prve reakcije na ovu izjavu. Prva je došla iz Memorijalnog centra Srebrenice iz kojeg su naveli:

“Hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić danas je u izjavi spomenuo je da je kao pripadnik Zbora sudjelovao na ‘mostarskom frontu’ 1993. godine, kao član HVO-a.

Memorijalni centar Srebrenica traži od Vlade RH da pojasni ovu izjavu i umiješanost aktualnog ministra u vojne akcije koje je ICTY potvrdio kao udruženi zločinački pothvat u presudi Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćorić, i Berislav Pušić.”