Magazin

Sitna, ali opasna: Bijela mušica u krastavcima

Uslijed napada listovi postaju žuti, kompletna biljka poprima svjetliju boju, a mladi dijelovi - plodovi,cvjetovi, otpadaju.

FOTO: GARDENERSPATH.COM
FOTO: GARDENERSPATH.COM
Ilustracija

Na postavljenim žutim pločama u plastenicima u proizvodnji krastavaca uočena je pojava bijele mušice, Trialeurodes vaporariorum, kao i lisnih uši, Aphididae, u jačem intenzitetu, javila je Savjetodavna FBiH.

Bijela mušica postaje sve ozbiljnija štetočina u proizvodnji povrća i ukrasnog bilja. Ovaj sitni insekt, dug svega 2 milimetra, prepoznatljiv je po tijelu i krilima prekrivenim finom voštanom prevlakom. Njena larva je pljosnata i izgledom podsjeća na štitaste uši.

“Insekt je karakterističan po tome što izlučuje mednu rosu na kojoj se razvijaju gljive čađavice. Odrasle jedinke se hrane sisajući biljne sokove i mogu biti prijenosnici virusa. Uslijed napada listovi postaju žuti, kompletna biljka poprima svjetliju boju, a mladi dijelovi – plodovi,cvjetovi, otpadaju”, pojašnjavaju savjetodavci.

Preporuka proizvođačima je da postave mreže na vrata i sa strana koje će spriječiti ulazak bijele mušice, održavati higijenu plastenika, uklanjati i uništavati korove i biljne ostatke poslije svake berbe i prorjeđivanja lisne mase, suzbijati različitim preparatima zbog pojave rezistentnosti, te pri tretmanu dodati okvašivač kako bi učinkovitost preparata bila što bolja.

Imajući u vidu nježno tijelo odraslih i mlađih jedinki ljuti začini kao što su biber, mljevena paprika, cimet, parališu i ubijaju jedinke.

Začinima se dodaje sirće s devet odsto alkohola (za salatu), kao i kurkuma koja je dobar dezinficijens i pomaže biljkama da se izbore sa bolestima do kojih može doći u slučaju jačeg napada, jer se naseljavaju gljive čađavice, piše Agroklub.