Ako ne jedete hranu životinjskog porijekla, vrlo ukusan namaz možete napraviti i od biljnih alternativa.
Brzi namaz po uzoru na onaj sirni možete napraviti s indijskim oraščićima, a ako želite jelo koje obiluje bjelančevinama, upotrijebite tofu, piše Punkufer.
Donosimo vam recept za vegansku verziju sirnog namaza koja se radi upravo od čvrstog tofua. Imajte na umu da je riječ o receptu koji možete prilagođavati vlastitim željama.
Ako želite namaz s vlascem, dodajte i to začinsko bilje u mješavinu. Ljubitelj ste ljute hrane? U namaz dodajte malo kajenskog papra ili čilija.
Sastojci:
400 g čvrstog tofua
50 ml rafiniranog kokosova ulja
2 žlice svježe iscijeđenog limunova soka
2 žlice prehrambenog kvasca
½ čajne žličice češnjaka u prahu
sol i papar po želji
Priprema:
– Izvadite tofu iz pakiranja, uklonite višak tekućine papirnatim ručnikom pa ostavite da proizvod dosegne sobnu temperaturu.
– Tofu sa sobne temperature lakše ćete smiksati u kremasti namaz nego onaj koji ste izvadili iz hladnjaka.
– Natrgajte tofu na manje komade i stavite ga u sjeckalicu povrća ili dobar blender zajedno s limunovim sokom, rastopljenim kokosovim uljem, prehrambenim kvascem, češnjakom u prahu.
– Pulsirajte/miksajte dok ne dobijete kremasti namaz.
– Kušajte dobiveni namaz i prilagodite okus po vlastitim željama. Dodajte sol i papar po želji i sve druge eventualne začine.
– Premažite namaz od tofua preko kruha i odmah poslužite uz povrće po želji.
– Namaz stavite u čistu staklenu posudu i pohranite u hladnjak maksimalno tri do četiri dana.
Dobar tek!