BiH

SIPA: Zbog krijumčarenja ljudi, slobode lišene četiri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u subotu na području Sarajeva, Goražda i Gradiške, u okviru operativne akcije "Istok-Rav" pretresli četiri stambena objekta i pokretne stvari i slobode lišili četiri osobe, javlja Anadolija.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

“Operativna akcija je realizovana zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i to ‘organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata i krijumčarenje ljudi”, navode iz SIPA-e.

Osobe lišene slobode su sprovedene u prostorije SIPA-e, gdje su kriminalistički obrađene i ispitane u svojstvu osumnjičenih nakon čega su po nalogu Tužilaštva BiH otpuštene da se brane sa slobode.

“Otkrivena su i privremeno oduzeta četiri putnička motorna vozila koja su korištena za krijumčarenje ljudi, manja količina materije koja asocira na opojnu drogu, određena dokumentacija, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku”, navodi se u saopštenju.

Aktivnosti su provedene po nalogu Suda BiH pod nadzorom Tužilaštva BiH i u saradnji sa Obavještajno-bezbjedonosnom agencijom BiH, Službom za poslove sa strancima BiH i Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona.

Prihvati notifikacije