Sindikat radnika trgovine BiH: Prvomajski protesti počeli u Sarajevu

Sindikat radnika trgovine Bosne i Hercegovine (STBIH) Prvomajskim protestnim urankom obilježava 1. maj, Međunarodni praznik rada.

FOTO: N1
FOTO: N1

Protesti pod nazivom “Kada smo mi na redu?” počeli su danas u 8:30 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

“Sindikat radnika trgovine Bosne i Hercegovine obilježit će 1. maj, Međunarodni praznik rada Protestnim urankom kojim trgovci, frustrirani činjenicom da je politička scena u BIH, umjesto da se bavi rastućim ekonomskim problemima, ponovo okupirana beskrajno dugom i iscrpljujućom uspostavom vlasti. STBIH tim povodom poziva sve trgovce ali i sve one koji su umorni od toga da život građana stoji dok traju političke postizborne trakavice da im se pridruže na protestu pod nazivom ‘Kada smo mi na redu?’

FOTO: N1
FOTO: N1
FOTO: N1
FOTO: N1
FOTO: N1
FOTO: N1

Cilj ovog Prvomajskog protestnog uranka STBIH je, kako navode, skrenuti pažnju na činjenicu da dugotrajan i krajnje turbulentan proces formiranje vlasti u BIH ponovo za posljedicu ima stagnaciju, ali i nazadovanje životnog standarda radnika.

“Nakon okupljanja ispred zgrade Parlamentarne skupštine BIH i tu simbolično ispred zatvorenih vrata ostave svoje poruke za državni nivo vlasti koji se uopšte ne bavi radničkim pravima što za posljedicu ima stalnu diskriminaciju radnika i radnica u pravima, ali i primanjima po bh entitetima, STBIH kolona će krenuti put zgrade Parlamenta Federacije BIH gdje će također ostaviti svoje poruke ali i zahtjeve za ovaj nivo vlasti”, poručuju.

STBIH traži hitno usvajanje Izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini FBIH koji bi regulirao slobodne nedjelje i slobodne dane u vrijeme praznika i koji nije dobio podršku zastupnika u prošlom mandatnom periodu Izmjene ovog zakona su pripremljene i potrebno ih je što prije uvrstiti u dnevni red Parlamenta FBiH a STBIH zahtjeva da se to konačno i desi kako bi se ovo važno pitanje za sve trgovce konačno sistemski riješilo. Također, zahtijevaju i izmjene zakona o radu, hitno povećanje minimalne plaće te izmjene zakona o porezu na dohodak i doprinosima.

“Radnice i radnici zaposleni u trgovini i uslužnim djelatnostima žele provoditi praznike sa svojim porodicama, žele imati slobodnu nedjelju, te zaslužuju za svoj rad biti adekvatno plaćeni. Također zaslužuju da imaju jednaku plaću za jednak rad kao i naknade na godišnji odmor i slično. Frustracija i bijes koji osjećaju zbog činjenice da su konstantno taoci ‘važnijih ciljeva’ od njihove egzistencije trgovci više ne žele tolerirati diskriminaciju ali i konstantan nemar i nebrigu o njihovim životima i pravima. Ne želimo više ovisiti od dobre volje poslodavaca, ne želimo gledati kako naša djeca odlaze iz ove zemlje i stoga tražimo sistemska i konstruktivna rješenja koja će na prvo mjesto staviti ekonomiju i opstanak privrede u BIH” poručuju iz STBIH.

STBIH će i nizom drugih događaja obilježiti ovaj Međunarodni praznik rada, a sve trgovce, ali i sve građane pozvali su da im se pridruže u 8.30 sati ispred zgrade Parlamentarne skupštine BIH u Sarajevu.

Prihvati notifikacije