Ekonomija

Sindikat metalaca ZDK poziva poslodavce da isplate novčanu pomoć radnicima

Nakon što je Vada Federacije BiH 12. decembra donijela Uredbu koja omogućava isplatu novčane pomoći radnicima do iznosa od 2.520 KM, bez obaveze plaćanja poreza na dohodak i pripadajućih doprinosa, Sindikat metalaca ZDK pozvao je poslodavce da pokažu govornost prema svojim radnicima i isplate im ovu pomoć, u što je moguće većem iznosu.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
Ilustracija

Prostora za to sasvim sigurno ima, kod većine. Primjera radi, dobit koju su poslodavci u Zeničko-dobojskom kantonu ostvarili u 2017. godini iznosila je 205,9 miliona KM, a u 2022. godini 837 miliona KM, što je rast od preko 400 posto u periodu od pet godina.

Prosječna plata u Zeničko-dobojskom kantonu u 2017. godini iznosila je 737 KM, a u 2022. godini 962 KM, što je rast od 30 posto. Prosječna plata u Zeničko-dobojskom kantonu danas iznosi 992 KM – saopćeno je iz Sindikata metalaca ZDK.

Navode da ukupan profit koji su u Federaciji BiH ostvarili poslodavci u zadnje četiri godine iznosi oko 17 milijardi maraka. S druge strane, ako troškove života posmatramo kroz iznos potrošačke korpe, radnik koji zarađuje prosječnu platu u Federaciji i izdržava četveročlanu porodicu u istom ovom periodu imao je ‘manjak’ od skoro 64.000 maraka, što se vidi iz podataka koje javnosti stavljamo na uvid.

Poslodavci su više puta javno isticali da su spremni povećati plate i radnička primanja ukoliko se smanje obaveze. Sad je prilika da to pokažu na djelu – navodi se u sapćenju.