Magazin

Šestogodišnja analiza ponašanja: Ljudi su najmanje agresivni kada je temperatura između 12 i 21 stepen

Korisnici na Twitteru najmanje su agresivni kada je vanjska temperatura između 12 i 21 stepen Celzijusov.Govor mržnje jedan je od najvećih problema na društvenim mrežama, koji je veoma teško, a ponekad i nemoguće zaustaviti.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Problem je prisutan na svim mrežama.

Naučnici sa univerziteta u Potsdamu otkrili su da na količinu takvog sadržaja utiče vrijeme, odnosno vremenske /ne/prilike.

Kada je temperatura ugodna i unutar nekih granica u kojima nije hladno, a ni vruće, količina govora mržnje na Twitteru je najmanja. Kada je temperatura niža, a pogotovo kada raste – raste i govor mržnje.

Do ovih podataka naučnici su došli analizom više od četiri milijarde tvitova objavljenih u SAD u periodu od šest godina – između 2014. i 2020.

Korisnici društvenih mreža, prema rezultatima istraživanja, najpitomiji su kada je temperatura između 12 i 21 stepen Celzijusov.

Kada je vrijeme hladnije i temperatura padne ispod 12 stepeni, količina govora mržnje raste za oko 12 odsto, dok je situacija kada su u pitanju vrućine još gora.

Naime, kada živa na termometru raste iznad 21 stepen Celzijusov, govor mržnje bude povećan za 22 odsto – prenosi “Business Insider”.

Govor mržnje i zlostavljanje na internetu tako su povećani 20 odsto tokom pandemije virusa korona.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da je situacija slična na svim područjima, uključujući i ona u kojima žive osobe boljeg standarda koje sebi mogu priuštiti klimatizacione uređaje.

Prihvati notifikacije