Svijet

Šestočlana porodica njemačkih državljana ubijena u izraelskom napadu na Gazu

U izraelskom bombardovanju Gaze ubijena je i šestočlana njemačka porodica, javljaju njemački mediji.

FOTO: EPA-EFE/ATEF SAFADI
FOTO: EPA-EFE/ATEF SAFADI
Ilustracija

Prema pisanju njemačkog lista “Suddeutsche Zeitung”, ubijeni su Yousuf Abujadallah, koji je radio kao ljekar u Njemačkoj, njegova supruga Ayah i njihova djeca Salahuddin (10), Mohammed (9), Abdulrahman (3) i novorođenče Omar.

Yousuf Abujadallah je 1. novembra otišao u Gazu da posjeti svoju porodicu prije nego što je počeo raditi u bolnici u Dortmundu.

Želio je da izgradi kuću koju je kupio. Međutim, ubijen je u jednom od izraelskih napada u dnevnoj sobi kuće u kojoj je boravio sa porodicom.

Ahmed Abujadallah, brat Yousufa Abujadallaha, rekao je da su uspjeli izvući tijela njegovog brata i njegove porodice iz ruševina nakon dvije sedmice.

Prema izvještaju, tijela su pronađena 10. novembra.

“Nažalost, sada moramo pretpostaviti da je jedna njemačka porodica među žrtvama sukoba u Gazi”, saopćilo je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Abujadallah i njegova porodica bili su prvi njemački državljani koji su poginuli u Gazi od posljedica izraelskog bombardovanja.

Izrael je 1. decembra nastavio vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon završetka jednosedmične humanitarne pauze s palestinskom grupom Hamas.

Najmanje 17.487 Palestinaca je ubijeno, a više od 46.480 drugih je povrijeđeno u nemilosrdnim zračnim i kopnenim napadima na enklavu od 7. oktobra nakon prekograničnog napada Hamasa.

Izraelski broj poginulih u napadu Hamasa iznosio je 1.200, prema službenim podacima.