Kultura

Senzacionalno: Quentin Tarantino planira svoj posljednji film

Radnja se odvija 1970-ih.

FOTO: NEIL HALL/EPA
FOTO: NEIL HALL/EPA

Reditelj Quentin Tarantino (59) već neko vrijeme tvrdi da svoju dugu i uspješnu karijeru želi okončati nakon deset filmova ili u 60. godini. Različiti američki časopisi, kao što je Hollywood Reporter, sada jednoglasno izvještavaju da je Tarantino završio scenarij za svoj deseti i posljednji film. Imaće radni naslov “Filmski kritičar”, biće smešten u Los Angeles kasnih 1970-ih i vrtjet će se oko protagonistkinje.

Hoće li kritičarka Pauline Kael postati protagonistkinja?

Trenutno bi Tarantino svoj gotov scenarij ponudio raznim studijima, koji ga mogu pročitati samo pod visokim sigurnosnim mjerama. Kako prenosi Hollywood Reporter, snimanje bi trebalo da počne najesen. Stoga će “The Movie Critic” u kina najranije izaći krajem sljedeće godine. Trenutno nema informacija o glumačkoj ekipi.

Hollywood Reporter također spekuliše da bi Tarantinov posljednji film mogao biti o legendarnoj američkoj novinarki Pauline Kael (1919 – 2001). Izuzetno uticajni filmski kritičar radio je kao konsultant za holivudski studio Paramount kasnih 1970-ih. Ali Kaelina tranzicija u stvarnu filmsku produkciju bila je kratkog vijeka i brzo se vratila u časopis New Yorker, gdje je pisala hvaljene kritike sve do penzionisanja 1991. godine.

Uskoro kraj karijere?

Tarantino je godinama više puta spominjao da nakon deset filmova ili sa 60 godina želi da odustane od karijere. Dvostruki dobitnik Oscara proslaviće 60. rođendan kasnije ovog mjeseca. Međutim, čovjek koji stoji iza kultnih filmova kao što su “Pulp Fiction” (1994) ili “Bilo jednom… u Hollywoodu” (2019.) i dalje ostavlja rupu. Prema vlastitoj izjavi, i nakon svog desetog dugometražnog filma, i dalje bi bio dostupan za režiju mini serije.

Prihvati notifikacije