Svijet

Šef WHO-a: Nemoguće je popraviti katastrofalnu zdravstvenu situaciju u Gazi

Izvanredne sjednice WHO-a su rijetke i odvijaju se tokom zdravstvenih kriza, uključujući pandemiju covida-19 2020. i epidemije ebole u Africi 2015.

FOTO: EPA-EFE/HAITHAM IMAD
FOTO: EPA-EFE/HAITHAM IMAD
Arhiva

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je rekao da je gotovo nemoguće poboljšati “katastrofalnu” zdravstvenu situaciju u Gazi čak i ako prođe izvanredna mjera WHO-a o osiguranju snažnijeg medicinskog pristupa.

Mjerom koju podržavaju Afganistan, Katar, Jemen i Maroko traži se pristup Gazi za medicinsko osoblje i potrepštine, a od WHO-a da dokumentira nasilje nad zdravstvenim radnicima i pacijentima te osigura sredstva za obnovu bolnica.

“Moram biti iskren s vama: ti zadaci su gotovo nemogući u trenutnim okolnostima”, rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros je 34-članom odboru u Ženevi kazao kako su zdravstvene potrebe u Gazi eksplodirale te da se širi i rizik od bolesti, a da je paralelno zdravstveni sustav reduciran na trećinu kapaciteta u odnosu na predratno vrijeme.

Bolnice u Gazi pod žestokim su zračnim napadima, a dio njih je opkoljen ili napadnut u sklopu izraelskog odgovora na Hamasov napad 7. oktobra.

Oni koji su ostali u bolnicama su preopterećeni zbog broja ljudi koji stižu, a operacije se često provode bez anestetika.

Baza podataka WHO-a pokazuje da je od 7. oktobra bilo 449 napada na zdravstvene ustanove na palestinskim područjima.

Tedros je upozorio da će zbog sigurnosne situacije biti teško ispuniti zahtjeve odbora, pa je izrazio duboko žaljenje što Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda nije izglasalo poziv na primirje u Pojasu Gaze.

Trinaest od ukupno petnaest članica podržalo je tu rezoluciju, Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je suzdržano, a Sjedinjene Države su kao stalna članica iskoristile svoje pravo veta da je blokiraju.

“Sanbdijevanje zdravstvenih ustanova postala je ekstremno teška te ju snažno ugrožava sigurnosna situacija na terenu i neadekvatna opskrba izvan Gaze”, rekao je Tedros.

Palestinska ministrica zdravlja Mai al-Kaila u obraćanju videovezom govorila je o kroničnoj nestašici lijekova.

“Hitnost situacije ne može se dovoljno naglasiti”, rekla je.

Predstavnik SAD-a u odboru najavio je da se neće usprotiviti tekstu prijedloga, što znači da bi kasnije u nedjelju mogao biti izglasan.

Kritikovao ga je Izrael koji tvrdi da je premalo fokusiran na ono što opisuje Hamasovim korištenjem civila za živi štit i smještanjem zapovjednih centara unutar bolnica.

“Ako će ovo zasjedanje služiti ikojoj svrsi, bit će za ohrabrivanje Hamasovog djelovanja”, rekao je veleposlanik Izraela Meirav Eilon Shahar.

Izvanredne sjednice WHO-a su rijetke i odvijaju se tokom zdravstvenih kriza, uključujući pandemiju covida-19 2020. i epidemije ebole u Africi 2015. godine, prenosi N1