BiH

Šef NATO-a poručuje: Pomoći ćemo BiH da očuva nezavisnost i ojača svoju sposobnost da se brani

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovio je danas na samitu ministara vanjskih poslova članica ovog vojnog bloka u Bukureštu da će Alijansa naredne sedmice utvrditi pakete vojne pomoći za Bosnu i Hercegovinu, Moldaviju i Gruziju.

FOTO: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
FOTO: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Sastat ćemo se s ministrima vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije. Ova naša tri partnera suočavaju se s brojnim i različitim ruskim pritiscima.

Tako da ćemo na našem sastanku poduzeti dalje korake kako bismo ovim trima državama pomogli da zaštite i očuvaju svoju nezavisnost i ojačat ćemo njihovu sposobnost da se brane – rekao je Stoltenberg.

Odmah nakon ministarskog samita, u Briselu je planiran prvi sastanak s predstavnicima Bosne i Hercegovine, u okviru programa Izgradnje kapaciteta odbrane.

Sastanak je planiran već za 1. decembra.

Stoltenberg je istakao kako su Bosna i Hercegovina, Gruzija i Moldavija vrijedno važni partneri kojima NATO savez mora pomagati.

Također, generalni sekretar NATO-a je istakao kako će Alijansa nastaviti pružati vojnu pomoć Ukrajini, prenosi Oslobođenje.

Prihvati notifikacije