Svijet

Šef EU diplomacije Borrell pozvao Izrael da poštuje odluke vrhovnog suda UN-a

Visoki komesar Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i sigurnost Josep Borrell izjavio je danas da sve članice Ujedinjenih nacija (UN), uključujući Izrael, moraju da se pridržavaju odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ), javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE
FOTO: EPA-EFE/JUSTIN LANE

“Sve članice UN-a su dužne da se pridržavaju odluka ICJ-a“, rekao je Borrell na konferenciji za novinare koja je održana u Briselu nakon sastanka Evropske političke zajednice.

Pročitajte još

Dodao je da je nedjeljni izraelski napad na izbjeglički kamp u Rafahu na jugu Pojasa Gaze dokazao potrebu za implementacijom naredbe ICJ-a da Izrael zaustavi svoju vojnu ofanzivu na taj grad.

Borrell je također rekao da napadi i otimanje zemlje od strane ekstremističkih izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali, kao i politika izraelske vlade potkopavaju rješenje o dvije države, koje EU snažno podržava.

“Od sada nikada neću reći Izrael, govorit ću Netanyahuova vlada, jer ta vlada donosi odluke koje bi mogle ubiti palestinske vlasti. Zemlje EU-a postigle su neophodnu jednoglasnost za sazivanje Vijeća za pridruživanje s Izraelom kako bi se razgovaralo o situaciji u Gazi i poštivanju ljudskih prava“, rekao je Borrell.

Predložio je da EU kombinira Međunarodnu mirovnu konferenciju s prijedlogom arapskih zemalja da se održi međunarodna konferencija o tome kako implementirati rješenje o dvije države.

Borrell je također otkrio da su se ministri Unije složili da ponovo aktiviraju Misiju granične pomoći Evropske unije u Rafahu (EURAM).