Sarajevo

Sebija Izetbegović: "Nametnuti premijer i njegova Vlada su nezakonito i protivno Statutu KCUS-a smijenili članove Uprave, doći će do tužbi"

Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a i zastupnica Skupštine KS kojoj je oduzeto akademsko zvanje, oglasila se nakon što je Vlada FBiH smijenila Upravni i Nadzorni odbor KCUS-a.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Tvrdi kako je smjena sprovedena nezakonito i protivno Statutu KCUS-a.

Izetbegović navodi kako je premijer FBiH Nermin Nikšić, kojeg naziva “nametnutnim premijerom”, “nestrpljiv da ispoštuje zakonske procedure te kršeći sve pravne norme, na silu želi da instalira podobne kadrove u UO i NO KCUS-a”.

“Premijer koji je od građana dobio manje od 6.000 glasova, koji nije mogao osvojiti čak ni kompenzacijski mandat, nametnut je suspenzijom Ustava na jedan dan. Takav premijer sada, u žurbi da imenuje podobne kadrove, suspenduje zakone i Statut najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte još

Nezakonito postupanje će sasvim sigurno dovesti do tužbi smijenjenih članova UO i NO, što su neki od njih već i najavili. Uz sve ovo, nametnuti premijer Nikšić je praktično suspendovao i ministra zdravstva Nediljka Rimca. Ministar Rimac je jedini ovlašten da uz adekvatna i opravdana pojašnjenja, zatraži prijevremenu smjenu Upravnog i Nadzornog odbora KCUS-a.

Međutim, to pravo mu je oduzeo nametnuti premijer, koji je sam sebi dodijelio ulogu i ministra zdravstva. Nadam se da će gospodin Rimac zaštititi vlastiti dignitet, i kao dugogodišnjeg uspješnog hirurga i kao ministra zdavstva, ali i dignitet najveće i najuspješnije zdravstvene ustanove u BiH, te da će prijaviti nezakonite radnje nametnutog premijera Nikšića nadležnom tužilaštvu”, navela je Izetbegović na Facebook profilu.

Podsjetimo, Vlada FBiH jučer je smijenila UO i NO KCUS-a što je, kako se ranije navodilo, jedan od preduslova za smjenu Sebije Izetbegović sa čela ove zdravstvene ustanove. Njen mandat ističe u januaru.

Sebiji Izetbegović je ranije oduzeto akademsko zvanje, a prekinut joj je i radni odnos na Medicinskom fakultetu UNSA.

Prihvati notifikacije