Politika

SDA sa NES-om i Strankom za BiH kreće u razgovore za uspostavu vlasti u FBiH

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, SDA-ov Muamer Zukić, kazao je danas da Stranka demokratske akcije i Demokratska fronta imaju većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

FOTO: SDA
FOTO: SDA

Na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH izabrani su članovi Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Federacije BiH. Pet Bošnjaka i pet Hrvata.

“Mislim da nije bilo nikakvih nepravilnosti, već kako predviđa Ustav”, kazao je Zukić.

Iz reda Bošnjaka su izabrani: Safet Softić (SDA), Šefik Džaferović (SDA), Džemal Smajić (SBiH), Kemal Ademović (Narod i Pravda) te Dženan Đonlagić (Demokratska fronta).

Pet izabranih Hrvata su: Zlatko Miletić (Za nove generacije), Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić, svi iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, kao i Ilija Cvitanović (HDZ 1990).

“SDA i DF imaju 13 delegata, četiri su potrebna za prolazak jedne liste. Jedan delegat je mogao glasati izvan kruga. Ali ne bih govorio o tome. Sve ono što je ranije potpisano, bilo je preuranjeno i ovaj izbor to potvrđuje”, kazao je Zukić.

Istakao je da je SDA otvorena za razgovor, jer niko nema potreban kapacitet.

“Mi ćemo razgovarati sa svima koji imaju poslaničku snagu kako bi se osigurale većine. Uključujući Stranku za BiH i NES”, istakao je Zukić.

Prihvati notifikacije