Politika

SDA dao prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH: Šta to znači, a šta je predložio Mehmedović?

Zastupnici Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Parlamentu Bosne i Hercegovine podnijeli su prijedlog izmjena Izbornog zakona, koji bi uveo nova pravila za glasanje osoba koje su zbog ratnih dejstava promijenile mjesto stanovanja.

Predstavnički dom PSBiH
FOTO: BOSNAINFO

Prema prijedlogu SDA, osobe koje su imale prebivalište u drugoj općini 1991. godine, a koje su zbog rata promijenile prebivalište unutar BiH, imale bi pravo da se upišu u birački spisak kako bi glasale lično ili u odsustvu za općinu u kojoj su živjele 1991. godine, bez obzira na trenutno prebivalište.

Ova izmjena bi omogućila protjeranim osobama da glasaju u općinama iz kojih su bili protjerani tokom rata.

Prema prijedlogu, birači bi imali pravo da biraju hoće li glasati u općini trenutnog prebivališta ili u općini prebivališta iz 1991. godine, uz obavezu dostavljanja dokaza o prebivalištu iz 1991. godine prilikom prijave u birački spisak.

Drugi prijedlog izmjena Izbornog zakona podnio je zastupnik Šemsudin Mehmedović iz SDA.

Šemsudin Mehmedović
FOTO: BOSNAINFO

Prema ovom prijedlogu, u svakom općinskom i gradskom vijeću, te u skupštinama općina, gradova i Brčko distrikta BiH, biće zagarantovano najmanje jedno mjesto za predstavnike Bošnjaka, Hrvata, Srba i Ostalih, ukoliko postoji najmanje jedan kandidat iz tih grupa na ovjerenoj kandidatskoj listi.

Ovi prijedlozi izmjena Izbornog zakona imaju za cilj osigurati veća prava za osobe raseljene tokom rata, kao i osigurati zastupljenost svih konstitutivnih naroda i Ostalih u lokalnim tijelima vlasti širom Bosne i Hercegovine