Magazin

Savršen recept: Kifle kao iz pekare

Svi smo ljubitelji kifli, naročito za lagani doručak.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Nekada ne ispadnu kao one iz pekara, ali uz ovaj recept i to je moguće. Pripema je jednostavna i ne iziskuje puno vremena tako da je idealna za početnike.

Sastojci

750 grama brašna

500 mililitara toplog mlijeka

10 grama suhog kvasca

1,5 kašika šećera

kašika soli

ulje za premazivanje

Priprema

Pomiješajte sve sastojke osim ulja. Smjesu ostavite na sobnoj temperaturi otprilike 15 minuta. Nakon toga ponovo mijesite tijesto oko tri minuta. Stavite ga u posudu i opet sačekajte otprilike pola sata. Zatim ga izvadite i podijelite na 14 jednakih djelova i oblikujte u loptice.

Prekrijte ih folijom i ostavite da stoje 15-ak minuta. Zatim razvucite svaku lopticu u ovalni oblik pa umotajte. Premažite kiflice uljem i pustite ih da odstoje pola sata.

Pecite ih oko 15 minuta na 200 stepeni Celzijusa.