Svijet

Saudijska Arabija potpisala s WHO-om sporazum o podršci Gazi

Objekti zdravstvenih ustanova u Pojasu Gaze će biti ojačani i podržani kako bi se pružila hitna zdravstvena intervencija.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
Arhiva

Saudijska Arabija potpisala je zajednički sporazum o saradnji vrijedan 10 miliona dolara sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) kako bi podržala zdravstvenu podršku onima koji su pogođeni izraelskim napadima na Pojas Gaze.

U pisanoj izjavi Centra za pomoć i humanitarne studije kralja Salmana navedeno je da je svrha sporazuma potpisanog sa WHO-om podrška zdravstvenoj intervenciji za vanredne situacije proširenjem obima sanitetskog materijala i logističke podrške onima koji su pogođeni napadima u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

Pročitajte još

Naglašeno je da će lijekovima i osnovnim medicinskim potrepštinama biti obezbijeđeno 40 medicinskih ustanova u Pojasu Gaze, otklonit će se nedostaci u opskrbi osnovnim medicinskim potrepštinama, lijekovima i gorivom te će biti podržan rad zdravstvenih ustanova.

Objekti zdravstvenih ustanova u Pojasu Gaze će biti ojačani i podržani kako bi se pružila hitna zdravstvena intervencija i smanjili kritični slučajevi i smrtni slučajevi uzrokovani nedostatkom pristupa potrebnoj zdravstvenoj skrbi, od čega će imati koristi 456.000 ljudi.