BiH

Sattler: Bosna i Hercegovina nema Plan B

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, danas boravi u Hercegovini, gdje će se susresti sa najvišim zvaničnicima Hercegovačko-neretvanskog i Zapadno-hercegovačkog kantona.

sattler
FOTO: BOSNAINFO

U Mostaru je razgovarao sa članovima Skupštine i Vlade HNK-a gdje je konstantovano da ono što se dešava na nivou EU u smislu proširenja ove sedmice, izuzetno je važno za BiH.

Summit na nivou 27 članica i zemalja Zapadnog Balkana uključujuči i BiH, krajem sedmice važan sastanak liderstva EU i razgovor o materijalnim sredstvima, finansijsko-materijalna podrška za BiH. Sve će se to dešavati narednih pet dana.

“Program se zove “Plan za rast i razvoj” u ukupnom iznosu od 6 milijardi eura.

”S obzirom na Ustav BiH, EU vrlo malo može uraditi bez saradnje i snažnog angažmana domaćih institucija, na svim nivoima. Danas je bilo razgovora o tome i nadležnostima kantona i koliko oni mogu da doprinesu ukupnoj slici. Razgovarali smo o privredi, potencijalima, koliko ova regija ima resursa. HNK ima poziciju da može biti “super kanton, super regija”, kada je riječ o zelenoj energiji, vidio sam da ima jedna vjetro elektrana, međutim jako je puno potencijala koje bi se moglo iskoristiti, poput vjetra, solarne energije, turističkog potencijala, samo je jedan mali dio koji je moguće koristiti”, kaže Sattler.

On dodaje kako je EU najveći investitor i trgovinski partner BiH, uključujući HNK.

“U toku je isplata sredstava za ugrožena domaćinstva iz fondova EU. Dio tih sredstava je namjenjen za povećanje energetske efikasnosti malim i srednjim preduzećima, ali i odreeđnim domaćinstvima. Gradi se i Koridor Vc koji je značajan za ovaj kanton. Sve ovo jasno govori da BiH nema plana B”, kaže Sattler.

Podvukao je kako aerodrom u Mostaru nje dovoljno iskorišten, s obzirom na broj posjeta ovom gradu, ali i Međugorju. Smatra kako se može mnogo više učiniti na povezanosti vazdužnim putem, te da je EU pružila savjete, ali i finansijska sredstva da se uradi jedna studija izvodljivosti u tom smislu.

“EU nije samo puko tržište već i Unija vrijednosti. Važno je da BiH ispuni sve svoje obaveze, da ispoštuje ljudska prava i slobode, da se omogući sloboda udruživanja. Danas sam dobio uvjeravanje da će se uskoro naći i dobar Zakon o slobodi okupljanja, ali su me danas uvjerili predsjedavajući Skupštine i premijerka da će se ovdje u Mostaru uspostaviti Kancelarija za borbu protiv korupcije”, zaključuje Sattler.

Premijerka HNK i predsjedavajući Skupštine kantona istakli su kako su sve aktivnosti na koracima koji su važni, a vezani za pristupu BiH EU i 14 prioriteta u dijelu koji se tiču kantona i zakona koji treba da se donesu.

“Dobili smo informaciju od ambasadora Sattlera šta je ono što se očekuje od nas i mislim da zajedno sa Vladom, Skupština može ispoštovati i napraviti plan djelovanja kroz svoj program rada koji će obuhvatiti sve ono što je potrebno u smislu usaglašavanja naših akata i na neki način projekcije tih poslova u budućem periodu”, kaže predsjedavajući Skupštine HNK-a Džafer Alić.

Prihvati notifikacije