Kultura

Sarajevo: Otvorena manifestacija "Dani islamske tradicije Bošnjaka"

 Izložbom i promocijom knjige “Hfz. Husnija ef. Semić: život i djelo”, autora Ferida Dautovića, u Sarajevu je u utorak zvanično otvorena manifestacija "Dani islamske tradicije Bošnjaka“, javlja Anadolu Agency (AA).

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Treće izdanje manifestacije koju organizuje Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka trajat će do 18. novembra, a obiluje nizom sadržaja.

Promocija knjige, kao prva aktivnost ovogodišnje manifestacije, upriličena je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, a o liku i djelu visočkog imama i učenjaka hafiza Husnije ef. Semića, osim autora, govorili su Mustafa Prljača, Elvir Duranović i Salih Semić, sin rahmetli efendije Semića.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Ferid Dautović, koji je organizator manifestacije i autor knjige, kazao je novinarima kako kroz ovu aktivnost žele predstaviti projekte koje su realizovali tokom godine.

“Želimo pokazati raskošnost islamske tradicije kroz prikazivanja i pokazivanje bošnjačkog življenja islama, naše uleme koja je ljubomorno čuvala i vjeru i tradiciju, i na temeljima primarnih izvora islama, Kur’ana i Sunneta, utemeljila jedno originalno razumijevanje islama na ovim našim prostorima“, rekao je Dautović.

Upravo jedan od tih vrlo značajnih imama i alima jeste upravo Husnija ef. Semić, koji je poseban uticaj imao u Visokom i okolini.

“On je bio jedan alim koji je djelovao u jednom teškom vremenu, nakon Prvog, tokom i nakon Drugog svjetskog rata, kada su mnogi imami odlazili (iz službe) u neke druge institucije da rade zbog teškoće života koji je nametalo to vrijeme. On (Semić) je ostao zapravo klasični misionar koji je promovirao sve one univerzalne vrijednosti vjere“, naveo je autor knjige Dautović.

Dodao je kako je efendija Semić bio i muhafiz, osoba koja preslušava učače Kur’ana napamet, a izveo je ukupno 13 hafiza, među kojima su bile i dvije žene. Hafiz Husnija ef. Semić preminuo je 1970. godine u svojoj 67. godini.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Uz promociju knjige večeras je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci postavljena i izložba radova i dokumenata iz života Husnije ef. Semića.

U okviru ovogodišnje manifestacije biće upriličene izložbe, promocija filma, regionalna konferencija, naučni skup, tribina i promocije knjiga u izdanju Instituta.

Manifestacija će objedinjavati ukupno devet različitih sadržaja, koji će se realizirati u Sarajevu, Goraždu, Žepču, Bihaću, Ključu, Visokom, Zenici i Varešu.

Ona ima za cilj da aktivnosti Instituta objedini u jednu manifestaciju koja bi uveliko olakšala promociju i širenja saznanja o kulturnoj baštini Bošnjaka, njihovoj tradiciji, učenjacima, te rukopisnoj ostavštini.

Prihvati notifikacije