Svijet

Španija najavila da će priznati Palestinu

Španski premijer Pedro Sanchez, koji je trenutno na bliskoistočnoj turneji, rekao je da će Španija priznati nezavisnost Palestine.

FOTO: EPA-EFE/KHALED ELFIQI
FOTO: EPA-EFE/KHALED ELFIQI

Izrael je kritičan prema namjerama Španije, Irske, Slovenije i Malte u tom smislu.

Španski premijer Pedro Sanchez, koji je trenutno na bliskoistočnoj turneji, rekao je da će Španija priznati nezavisnost Palestine.

Pročitajte još

Sanchez će se tokom turneje zaustaviti u Jordanu, Kataru i Saudijskoj Arabiji.

Kako prenose španjolski mediji, u Ammanu je rekao kako očekuje da će se situacija u Gazi smiriti do izbora za Europski parlament koji će se u članicama Europske unije održati između 6. i 9. juna. Istodobno je pozdravio rasprave koje se vode u Ujedinjenim nacijama o rješavanju krize na Bliskom istoku.

Dodao je kako očekuje da će Španjolska priznati nezavisnost Palestine do jula. Vjeruje i da će se u Europskoj uniji “nakupiti kritična masa koja će potaknuti još više zemalja članica da zauzmu isti stav”.

Premijeri Slovenije, Španjolske, Irske i Malte usvojili su 22. marta na marginama summita Evropske unije zajedničku izjavu u kojoj su izrazili spremnost priznati Palestinu kada se to može učiniti učinkovito i okolnosti budu prikladne.

Sanchez je tada naglasio da su se deklaraciji pridružili čelnici iz različitih dijelova Evrope i različitih političkih obitelji, dodavši: “Pokazali smo da želimo napraviti ovaj korak, da to želimo učiniti zajedno i ujedinjeni.”

U martu je španjolski premijer također izjavio kako očekuje da će se priznanje Palestine dogoditi tijekom njegovog četverogodišnjeg premijerskog mandata koji je započeo prošle godine.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je na namjeru četiri zemlje rekavši da bi priznavanje palestinske države značilo “nagrađivanje terorizma” i da bi samo povećalo regionalnu nestabilnost.

Od 1988. Palestinu je priznalo 139 od 193 države članice Ujedinjenih nacija. Od novembra 2012. ima status promatrača u Generalnoj skupštini UN-a.