Politika

Salkić upozorava: “Konačni cilj predloženog zakona u RS je promjena ustavno-pravnog karaktera BiH”

Poslanik u Narodnoj skupštini RS (NSRS) Ramiz Salkić, povodom Prijedloga zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti najavljenog za dnevni red sutrašnje sjednice NSRS, ocijenio je da je riječ o redizajniranom rješenju ranijeg zakona koje je osporio Ustavni sud BiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ovim aktom entitetska vlada, ističe Salkić, ignoriše stavove visokog predstavnika kao vrhovnog tumača za provođenje civilnog dijela Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, čije su odluke konačne i obavezujuće prema tom ustavu.

“Ovo je redizajnirano rješenje ranijeg zakona kojeg je osporio Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Ponovni pokušaj pretvaranja prava korištenja u pravo vlasništva i raspolaganja od entiteta. Konačan cilj je promjena ustavno-pravnog karaktera Bosne i Hercegovine. Ovo je pokušaj utvrđivanja entiteta u kapacitetu suvereniteta s ciljem razvlašćivanja bh. suvereniteta”, naveo je Salkić.

On očekuje brzu reakciju Ureda visokog predstavnika (OHR) povodom ovog zakona i naglašava da su ranije odluke Ustavnog suda BiH i OHR-a jasne.

“Insistiranje na ovom pitanju treba posmatrati i u širem kontekstu dešavanja u regionu, pravljenja i zaokruživanja zamišljenog ‘srpskog sveta’, ali i formiranja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine s tzv. Osmorkom. Da li je i ovaj zakon dio paketa da niko nikome ne smeta u ostvarenju zacrtanih ciljeva i da niko nikoga ne iritira?”, stav je Salkića.

Ovim Vlada nastavlja da ignoriše stavove visokog predstavnika kao vrhovnog tumača za provođenje civilnog dijela…

Posted by Ramiz Salkić on Monday, December 26, 2022

Prihvati notifikacije