Kultura

Sajra Kustura predstavljat će glas mladih na najvećem svjetskom međunarodnom skupu u Ženevi

Sajra Kustura, devetnaestogodišnja aktivistkinja i maturantica Prve gimnazije Sarajevo, trenutno je na studentskom programu u Slovačkoj gdje je nastavila sa svojim aktivizmom.

FOTO: N1
FOTO: N1

Sajra je 2022. godine bila predstavnica mladih na svjetskoj konferenciji “UNESCO SEE Youth Newsroom na djelu” u Južnoj Americi.

Ove godine, bila je koordinatorica mnogih projekata u Bosni i Hercegovini u oblasti zaštite dječijih prava i rodne ranovpravnosti. Bila je jedan od mladih delegata iz Bosne i Hercegovine na Skupštini mladih Ujedinjenih naroda na Kosovu, a nakon toga i moderatorica UN regionalnog programa “Voices of youth” za rodnu ravnopravnost i inkluziju u Albaniji i Srbiji.

U decembru ove godine, predstavljat će glas mladih na najvećem svjetskom međunarodnom skupu u Ženevi!

Od 11. do 15. decembra Ženeva će biti domaćin najvećeg svjetskog međunarodnog skupa o izbjeglicama, kada će se političari i diplomati, izbjeglice i organizacije koje vode izbjeglice, UN-ove agencije, razvojne banke, poduzeća, dobrotvorne organizacije, gradonačelnici, vjerske skupine, aktivisti, studenti i mnogi ujediniti kako bi odgovorili na izazove s kojima se suočavaju izbjeglice.

Forum koji se održava svake četiri godine, najveći je svjetski međunarodni skup o izbjeglicama. Osmišljen je kako bi podržao praktičnu provedbu ciljeva postavljenih u Globalnom kompaktu o izbjeglicama: ublažiti pritiske na zemlje domaćine, povećati samopouzdanje izbjeglica, povećati pristup rješenjima u trećim zemljama i poboljšati uvjete u zemljama porijekla, piše N1.

Pruža priliku državama da objave konkretna obećanja i doprinose, istaknu postignuti napredak, razmijene dobre prakse i razmotre izazove i prilike koje dolaze. Forum 2023. zajednički saziva pet država – Kolumbija, Francuska, Japan, Jordan i Uganda, a sudomaćini su Vlada Švicarske i UNHCR. Jedan od ciljeva GRF-a je pokazati da svako može podržati izbjeglice i, ako djelujemo zajedno, postići trajnu promjenu.

Sajra će učestvovati na programima i konferencijama “Refugee protection and Human trafficking” , “Displacement through a gender lens: progress, challenges and advancing partnership”, te “Locally Led Action to Address Gender-Based Violence in Emergencies”.

Oni će se usredotočiti na područja ključna za živote izbjeglica, uključujući: društvenu i ekonomsku uključenost, preseljenje, mobilnost radne snage, izgradnju mira, lokalizaciju, povezanost, obrazovanje i nekoliko drugih oblasti, uključujući specifične situacije s izbjeglicama.

Prihvati notifikacije