Kultura

Safet Zec svečano otvara postavku svojih djela u crkvi San Teonisto u Italiji

U Trevisu kraj Venecije, u crkvi San Teonisto su postavljena tri djela Safeta Zeca, koja će od 25. februara biti dostupna široj javnosti.

FOTO: FONDACIJA "IVANKA I SAFET ZEC"
FOTO: FONDACIJA "IVANKA I SAFET ZEC"

Crkvu San Teonisto je fondacija Benetton restaurirala, gdje su postavljena tri velika Safetova platna, “Zagrljaj”, “Velika krošnja” i “Spomen na bombardovanje Trevisa 1944”

Faza restauracije Crkve San Teonisto je završena 2017. godine vraćanjem originalnih djela, dok je zadnja faza obilježena kreiranjem tri nova djela koja dovršavaju umjetnički ciklus tamo gdje nije bilo moguće vratiti originalna djela, što je učinio Safet Zec, bosanskohercegovački umjetnik.

Safet Zec će 25. februara u Italiji još jednom primiti pohvale za svoj rad na svečanom otvaranju postavke u crkvi, navodi se u saopštenju Fondacije “Ivanka i Safet Zec”.

U zvaničnom pozivu koji su medijima uputili Luciano Benetton-predsjednik Fondacije Benetton i direktor Luigi Latini ,između ostalog stoji : “Nakon nekoliko mjeseci zatvaranja usljed radova tehničkog poboljšanja objekta i restauracije fasade, projektom koji je realizovan od strane Fondacije Benetton Studi Ricerche, od otkupa zgrade do restauracije koja je danas završena, San Teonisto se ponovno otvara.

Faza restauracije Crkve San Teonisto je završena 2017. godine vraćanjem originalnih djela, dok je ova zadnja faza obilježena drugom bitnom kulturnom operacijom; nabavljanjem tri nova djela koja dovršavaju umjetnički ciklus tamo gdje nije bilo moguće vratiti originalna djela.

Safet Zec, bosanski umjetnik kojeg međunarodni kritičari smatraju slikarom i grafičarom sa izuzetnim ekspresivnim osobinama, dobio je zadatak interpretacije i oživljavanja praznog prostora na zidovima crkve, birajući jezik savremene umjetnosti da bi se nastavio dijalog sa antičkim, a koji je već započet u polju arhitekture sa stručnom restauracijom Tobia Scarpa.

Poslije uvodnog pozdrava Luigija Latinija i Tobia Scarpa, Safet Zec će razgovarati sa istoričarom i kritičarom umjetnosti Giandomenicom Romanellijem.Slijedit će umjetnički trenutak sa violinisticom Giovanni Andrea Zanon”.

Prihvati notifikacije