Svijet

Saeed Jalili, jedna od vodećih ličnosti konzervativaca u Iranu, najavio kandidaturu za predsjednika

Saeed Jalili, bivši generalni sekretar Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, jedna od vodećih ličnosti konzervativnog krila u Iranu, najavio je kandidaturu za predsjedničke izbore koji će se održati 28. juna.

FOTO: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH
FOTO: EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Iz Jalilijevog ureda potvrđeno je da će biti kandidat za predsjednika Irana.

Trenutno je na poziciji predstavnika iranskog vođe ajatolaha Alija Khameneija u Vrhovnom vijeću za nacionalnu sigurnost i kao član Vijeća za establišment, ustavnog tijela koje rješava sporove između parlamenta i Vijeća čuvara Ustava.

Jalili, koji je bio generalni sekretar Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost između 2007. i 2013. za vrijeme vladavine bivšeg predsjednika Mahmouda Ahmadinejada, bio je glavni pregovarač u iranskim nuklearnim pregovorima u istom periodu.

Poznat po svojoj konzervativnoj liniji, bio je kandidat na izborima 2021, a kasnije je povukao svoju kandidaturu u korist Ebrahima Raisija.

Nakon pogibije Raisija u padu helikoptera 19. maja, prema Ustavu, Mohammad Mokhber, prvi potpredsjednik Irana, imenovan je za vršioca dužnosti predsjednika.

Prema iranskom Ustavu, u slučaju smrti predsjednika, predsjednički izbori se moraju održati u narednih 50 dana.

S tim u vezi, na vanrednom sastanku koji je održan 20. maja između šefova zakonodavne, izvršne i sudske vlasti odlučeno je da se predsjednički izbori održe 28. juna.

Kandidature se mogu prijaviti Ministarstvu unutrašnjih poslova u roku od pet dana, počev od 30. maja.

Osim Jalilija, samo je reformistički političar i bivši ministar zdravstva Massoud Pezeshkian najavio kandidaturu.