Svijet

SAD podiže tužbu protiv TikToka

Ministarstvo pravosuđa SAD planira usredotočiti nadolazeću tužbu protiv TikToka na optužbe da je popularna platforma društvenih medija kršila prava na privatnost djece umjesto na tvrdnje da je dovela u zabludu odrasle korisnike o svojim praksama privatnosti podataka, prema izvoru upoznatom s temom.

Mobitel
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Savezna trgovinska komisija SAD-a (FTC) istražila je potencijalna kršenja tog prava od TikToka i njegove matične tvrtke ByteDance i proslijedila slučaj ministarstvu pravosuđa u utorak.

“Istraga je otkrila razloge za vjerovanje da imenovani optuženici krše ili se spremaju prekršiti zakon i da je postupak u javnom interesu”, rekao je FTC u tadašnjoj izjavi.

Reuters je 2020. godine prvi izvijestio da FTC i ministarstvo pravosuđa SAD-a istražuju optužbe da popularna aplikacija nije ispunila dogovor iz 2019., čiji je cilj bio zaštita privatnosti djece.

TikTok je rekao da se nikako ne slaže s navodima FTC-a i da je razočaran što je agencija odlučila pokrenuti tužbu.

Istraga je odvojena od tekuće zabrinutosti u Kongresu da kineska vlada može nepropisno pristupiti podacima 170 milijuna korisnika TikToka u SAD-u, što platforma negira.

TikTok osporava zakon donesen u travnju, koji zahtijeva od njegove kineske matične tvrtke ByteDance da se oslobodi TikTokove imovine u SAD-u do 19. siječnja ili će se suočiti sa zabranom.

ByteDance je rekao u četvrtak da bi bez sudske intervencije zabrana bila neizbježna i da oduzimanje “nije moguće tehnološki, komercijalno ili pravno”.