Svijet

SAD i Britanija uvele nove sankcije Irancima na godišnjicu smrti Mahse Amini

Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države nametnule su sankcije iranskim dužnosnicima uoči prve godišnjice smrti Mahse Amini u pritvoru iranske moralne policije.

FOTO: EPA-EFE/TERESA SUAREZ
FOTO: EPA-EFE/TERESA SUAREZ

Predsjednik Joe Biden opetovao je snažnu podršku građanima Irana.

Biden: Samo Iranci će odlučiti o svojoj sudbini

Sankcije su usmjerene na visoke dužnosnike koji provode iranski zakon o obveznom nošenju hidžaba, a koordinirane su sa sličnim potezima Sjedinjenih Država, Kanade i Australije, priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova. Sankcionirani su iranski ministar za kulturu i islamsko vodstvo, njegov zamjenik, gradonačelnik Teherana i glasnogovornik iranske policije.

“Današnje sankcije osobama odgovornima za iranske represivne zakone šalju jasnu poruku da će Ujedinjeno Kraljevstvo i naši partneri nastaviti stajati uz Iranke i prozivati represiju koju provode nad vlastitim narodom”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly, piše Hina.

Američki predsjednik Joe Biden ponovio je američku podršku građanima Irana koji se suočeni sa stalnim gušenjem i nasiljem, no ustraju u borbi za slobodnu i demokratsku budućnost, prenosi agencija AFP. Samo će Iranci odlučiti o sudbini svoje zemlje, no Sjedinjene Države i dalje će angažirano biti uz njih, dodao je Biden i pozdravio Irance koji slijede misiju Mahse Amini.

Zbog smrti Mahse prosvjedovalo se mjesecima

Smrt 22-godišnjakinje uhapšene 16. septembra prošle godine zbog navodnog kršenja obveznog kodeksa odijevanja Islamske Republike izazvala je višemjesečne protuvladine prosvjede koji su prerasli u najveće protivljenje iranskim vlastima u posljednjih nekoliko godina.

Britanija je sankcionirala i tehnološku kompaniju Arvan Cloud. Ranije su je već sankcionirale Sjedinjene Države jer je pomagala iranskoj vladi da provodi cenzuru na internetu. Sankcioniranima je zabranjeno putovanje u Britaniju, blokirana im je britanska imovina i zabranjeno im je poslovati s britanskim subjektima.

Sjedinjene Države uvele su sankcije pojedincima i entitetima povezanima s iranskim nasilnim gušenjem prosvjeda, priopćilo je američko ministarstvo finansija.

Sankcijama je obuhvaćeno 29 osoba i skupina, uključujući 18 ključnih članova Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) i iranskih snaga za provođenje zakona (LEF), kao i čelnika iranskih zatvorskih organizacija, priopćeno je. Na meti su i dužnosnici povezani s iranskom internetskom blokadom, kao i nekoliko medijskih kuća.

To su kolektivne mjere, kažu Amerikanci

“Sjedinjene Države, zajedno s Ujedinjenim Kraljevstvom, Kanadom, Australijom i našim drugim međunarodnim saveznicima i partnerima, nastavit će poduzimati kolektivne mjere protiv onih koji zabranjuju Irancima da ostvaruju svoja ljudska prava”, priopćio je Brian Nelson, dužnosnik američkog ministarstva financija za terorizam i financijske obavještajne poslove. 

Glasnogovornik LEF-a Saeed Montazerolmehdi i više zapovjednika LEF-a i IRGC-a, kao i šef iranske zatvorske organizacije Gholamali Mohammadi, pogođeni su američkim sankcijama. Među sankcioniranima su i izvršni direktor firme Douran Software Technologies Alireza Abedinejad, kao i medijske organizacije pod državnom kontrolom – Press TV, novinska agencija Tasnim i Fars News.

Prihvati notifikacije