Sarajevo

Sa sarajevskog aerodroma ispraćena posljednja grupa ovogodišnjih hadžija iz BiH

Posljednja grupa budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine danas je u Mekku ispraćena s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, javlja Anadolu.

FOTO: AA
FOTO: AA

U ovoj grupi je i reisul-hudžadž, odnosno koordinator Nusret-ef. Abdibegović, koji je ukazao na značaj obavljanja ove islamske dužnosti u životu muslimana.

“Bosanskohercegovačke hadžije odlaze u sveta mjesta, u Mekku i Medinu. To je njihov duhovni zavičaj, a oni su reprezenti muslimana ovog prostora na ovogodišnjem skupu hadžija svijeta”, kazao je Abdibegović.

Kako je ocijenio, ovogodišnje rukovodstvo Ureda za hadž i umru je uložilo veliki napor te osiguralo adekvatne uslove boravka na svetim mjestima.

“Čujemo pozitivne vijesti i nadam se da će i ove godine sve proteći u najboljem redu. Islamska zajednica iz godine u godinu uspijeva obezbijediti sve bolje uslove, kako bi hadžije što lakše i ljepše obavile svoju dužnost”, naglasio je Abdibegović.

S obzirom na činjenicu da se hadž može i treba razumijevati kao kongres muslimana svijeta, Abdibegović je kazao da će se hadžije suočavati s određenim pitanjima od globalnog značaja za muslimane.

“Bit će tu globalnih, regionalnih i lokalnih pitanja. Od onih koji se tiču muslimana Balkana, preko rezgovora o Gazi i Palestini, a vjerovatno ćemo razgovarati i o uspavanom arapskom prostoru koji ipak biva probuđen učenjem telbije – Odazivam ti se, Bože, odazivam”, poručio je Abdibegović.

Pročitajte još

Sead Islamović iz Sarajeva ove godine sa suprugom obavlja hadž za roditelje.

“Prethodni utisci sa hadža su izuzetno dobri, a sretan sam zbog prilike da ponovo posjetim sveta mjesta. Radujem se vremenu koje ću provesti s drugim hadžijama, a vjerujemo da ćemo, ako Bog da, uspjeti obaviti hadž onako kako nalaže naša vjera i vratiti se našoj domovini”, izjavio je Islamović.

Sedmicama prije polaska na hadž vodiči su komunicirali sa svojim grupama, a Islamović je komunikaciju s vodičem njegove grupe Amerom Jugom ocijenio izuzetno uspješnom i korisnom.

“Naš vodič se zaista potrudio da nas putem Viber grupe upozna sa svime što nas očekuje i propisima hadža i umre. Moram kazati da sam zadovoljan podrškom koju imamo od strane vodiča i cijelog Ureda za hadž i umru”, istakao je Islamović.

Podsjećamo, ove godine na hadž iz Bosne i Hercegovine je otputovalo 2.225 hadžija, objavila je agencija MINA.