Svijet

S broda Open Arms iskrcano 200 tona hrane u Gazu: Nikada nećemo zaboraviti ovaj trenutak

Brod katalonske nevladine organizacije Open Arms doplovio je do obale Pojasa Gaze i iskrcao 200 tona hrane od koje se može pripremiti 500.000 obroka.

spanski brod
FOTO: EPA

Ovo je saopćila organizacija World Central Kitchen (WCK) koja je poslala hranu.

Pročitajte još

“WCK iskrcava pakete očajnički neophodne hrane, a koji su stigli putem naše prve pomorske pošiljke u Gazu u sklopu Operacije Safeena“, priopćio je WCK koju je osnovao španjolski kuhar Hoze Andres.

To je naš međunarodni napor kako bismo Palestincima dostavili što je više moguće pomoći, dodao je.

Open Arms je objasnio da se pošiljka sastoji od “brašna, riže, graška, graha, tune i ostalih osnovnih namirnica”.

Paketi su s broda premješteni u 12 kamiona organizacije WCK, priopćila je izraelska vojska.

“Brod i teret su detaljno pretraženi zbog sigurnosti”, navela je vojska u priopćenju.

Zasad nema incidenata.

Izraelska vojska je tokom pet mjeseci ubila 31.400 palestinskih civila, a ranila 73.400 od čega je 72 posto žena i djece, podatak je Ujedinjenih naroda. Pojas Gaze se nalazi pod opsadom, a izraelska vojska ne dopušta ulazak novinarima.

“Dostava ove humanitarne pomoći neće utjecati na blokadu enklave”, priopćila je izraelska vojska tvrdeći da se ondje bori protiv militantnog pokreta Hamas.

Vojska je prvi put od napada na Pojas Gaze u oktobru dopustila ulazak humanitarne pomoći morem. Slična je situacija i na kopnenim graničnim prijelazima, što je dovelo do gladi i bolesti. Brod Open Armsa pristigao je iz ciparske luke Larnake gdje se priprema za polazak i drugi brod s 400 tona hrane.