Ekonomija

Ryanair pregovara o uspostavi baze u Sarajevu

Ryanair je ušao na tržište Bosne i Hercegovine 2018. godine s uslugama za Banjaluku

FOTO: SARAJEVSKI AERODROM
FOTO: SARAJEVSKI AERODROM

Ryanair je bio jedini prijevoznik koji se prijavio na javni poziv aerodroma u Sarajevu za avioprijevoznika koji bi uspostavio bazu u glavnom gradu BiH u zamjenu za poticaje.

Razgovori između dviju strana o potencijalnoj bazi su u toku. Kako prenosi portal Klix, dogovor je na dohvat ruke. Očekuje se da će aerodrom u Sarajevu produžiti svoje radno vrijeme ovog ljeta kako bi radila 24 sata dnevno, što je navodno zahtjev evropskog niskobudžetnog prijevoznika.

Ranije ovog mjeseca, aerodrom u Sarajevu je potvrdio avio prijevoznik odgovorio na njen javni poziv. Sličan konkurs je proveden još 2020. na kojem je pobijedio Wizz Air. Bio je jedini koji se prijavio u to vrijeme. Wizz Air zatvorio je svoju bazu u Sarajevu nakon samo godinu i pol dana u novembru prošle godine. Obnovljeni poziv nije bio ograničen na niskotarifne prijevoznike, a nije zahtijevao ni da aviokompanija ima dva aviona u gradu, kao što je to ranije bio slučaj.

Prema uvjetima koje je Aerodrom Sarajevo objavio u svom javnom pozivu, zainteresirani prijevoznik ove godine mora otvoriti svoju bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine kako bi ostvario pravo na poticaje. Subvencije su ograničene samo na broj prevezenih putnika, međutim, avio prijevoznik će se kvalificirati za poticaje bez obzira na to koliko putnika opslužuje. Što više putnika u odlasku primi u svoj avion iz Sarajeva, to je veća financijska podrška, ali tačan iznos sredstava nije objavljen.

Ryanair je ušao na tržište Bosne i Hercegovine 2018. godine s uslugama za Banjaluku. Prošlog novembra proširio je svoje poslovanje u zemlji pokretanjem letova za Tuzlu, s linijama iz Beča, Stockholma i Memmingena. Ryanairov direktor razvoja ruta, Ray Kelliher, rekao je prošle godine, “Radujemo se rastu u Bosni i Hercegovini u nadolazećim godinama i mogućnosti da najavimo više novih i uzbudljivih ruta za sljedeće ljeto”.

Inače aerodrom u Sarajevu je prošle godine opslužio rekordnih 1.377.348 putnika, što predstavlja povećanje od 79,5% u odnosu na prethodnu godinu i 20,4% više u odnosu na pretpandemijsku 2019. Rast je prvenstveno potaknut Wizz Airom. Tokom posljednjeg kvartala 2022. Wizz je držao 40% tržišnog udjela u Bosni i Hercegovini i bio je najprometnji aerodrom u zemlji.