Region

Rutinska operacija završila tragično: Krešimir preminuo zbog greške ljekara, hirurg je čak završio u zatvoru

Županijski sud u Osijeku usvojio je žalbu Općinskog državnog tužilaštva u Varaždinu i preinačio odluku o kazni iz prvostepene presude Općinskog suda u Varaždinu kojom je optuženi hrvatski hirurg (52) proglašen krivim zbog počinjenog teškog krivičnog djela protiv zdravlja ljudi.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
ilustracija

Optuženi je proglašen krivim da je u oktobru 2009. godine u Varaždinu, kao hirurg skrivio smrt pacijenta. Naime, on je pogrešno liječio 27-godišnjeg pacijenta i prilikom i poslije operacije hemoroidalnih čvorova propustio da primjeni mjere za zaštitu bolesnika prema pravilima medicinske struke, zbog čega je pacijent preminuo.

Općinski sud u Varaždinu osudio je ljekara na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana od čega šest mjeseci bezuslovno, a šest mjeseci uslovno s rokom od dvije godine.

Županijski sud u Osijeku je prihvatanjem argumenata državnog tužilaštva preinačio odluku o kazni i osudio optuženika na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i dva mjeseca, od čega šest mjeseci bezuslovno, a osam mjeseci uslovno s rokom od dvije godine. Ovo je pravosnažna presuda.

Krešimir se osjećao dobro i želio da ide kući, ali

Da podsjetimo Krešimir Grujić je u Opću bolnicu Varaždin primljen 11. oktobra 2009. godine, a dan kasnije oko 13 sati počela je rutinska operacija kojom mu je hirurg Zdravko Dolovski uklonio hemoroide. Iako je operacija trajala mnogo duže od predviđenih dvadesetak minuta, dan kasnije Krešimir se osjećao dobro i planirali su da ga otpuste iz bolnice. Ali, tada su počeli problemi.

Naglo je počeo da mu pada pritisak i nekoliko puta se onesvijestio. Međutim ljekari nisu reagovali. Roditeljima su rekli da se to najvjerovatnije dogodilo zato što ne podnosi lijekove protiv bolova.

Međutim, isti problemi su se nastavili i dan kasnije pa su ga poslali na CT i na mjestu gdje je operisan pronašli su ogroman hematom. Hirurg Dolovski je roditeljima rekao da preporučuje još jednu operaciju kojom bi uklonili hematom, ali je poslije nekoliko sati čekanja odlučeno da uradi samo drenažu, prenosi Žena Blic.

Prihvati notifikacije