Svijet

Ruska novinarka koja je u programu protestovala protiv rata osuđena u odsustvu na osam i po godina zatvora

Bivša ruska TV novinarka Marina Ovsyannikova, koja je privukla svjetsku pažnju kada je upala u vijesti sa plakatom na kojem je pisalo "Zaustavite rat" i "Lažu vas", osuđena je u srijedu u odsustvu na osam i po godina zatvora, javlja Reuters.

FOTO: AGENCIJE
FOTO: AGENCIJE

Ovsyannikova je novčano kažnjena nakon ovog poteza manje od tri sedmice nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. februara 2022. godine.

Međutim, kasnije se suočila s krivičnim gonjenjem zbog “svjesnog širenja lažnih informacija o ruskim oružanim snagama” u vezi s protestom u julu 2022. kada je stajala na nasipu rijeke nasuprot Kremlja i držala poster na kojem je pisalo da je predsjednik Vladimir Putin abica, a da su njegovi vojnici fašisti.

“Koliko još djece mora umrijeti prije nego što prestanete?” pisalo je na posteru.

Prema riječima njenog advokata, Ovsyannikova, 45, je pobjegla iz Rusije sa svojom kćerkom u jednu evropsku zemlju prije godinu dana nakon što je pobjegla iz kućnog pritvora.

Slučaj protiv nje pokrenut je prema zakonima koji su doneseni ubrzo nakon ruske invazije prema kojima je “diskreditacija” oružanih snaga ili širenje lažnih informacija o njima proglašeno zločinom.

Ovsyannikova je objavila izjavu na Telegramu uoči presude u kojoj je optužbe nazvala “apsurdnim i politički motivisanim”.

“Naravno da ne priznajem krivicu. I ne povlačim ni jednu jedinu riječ“, napisala je ona.

Prihvati notifikacije