Politika

Ruska ambasada u BiH: Stoltenbergu, izgleda, nešto nije u redu sa logikom

Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini oglasila se saopćenjem za javnost u povodu današnje izjave generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji boravi u posjeti Bosni i Hercegovini.

Ambasad Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini
FOTO: AMBASAD RUSKE FEDERACIJE U BOSNI I HERCEGOVINI

Generalnom sekretaru NATO-a, izgleda, nešto nije u redu sa logikom. S jedne strane, govori o destabilizirajućem utjecaju Rusije. S druge, pozdravlja jednoglasnu odluku u Savjetu bezbjednosti UN-a o produžetku misije ‘Althea’, koju smatra stabilizirajućim faktorom. Kao što je poznato, Rusija je principijelno podržala ovu odluku – navode iz Ruske ambasade.

Kako nadalje navode, pitanje je – kakav je, ipak, Rusija faktor u Bosni i Hercegovini, koju smatra prijateljskom zemljom?

Podsjetimo, Stoltenberg ja nakon susreta s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto izjavio kako je razgovarali o sigurnosnoj situaciji u BiH i u regionu.

– Saveznici snažno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet vaše zemlje. Zabrinuti smo secesionističkom i retorikom podjele, kao i vanjskim uticajem, posebno Rusije – rekao je Stoltenberg.

Prihvati notifikacije