Svijet

Rusija traži alternative Wagneru

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je najnoviji izvještaj svojih vojnih obavještajaca, u kojem navode kako bi Rusija mogla tražiti alternative Wagneru - zloglasnoj privatnoj plaćeničkoj vojnoj kompaniji pod kontrolom tajkuna Jevgenija Prigožina.

FOTO: VOA NEWS
FOTO: VOA NEWS

Rusija vjerojatno traži način za sponzoriranje i razvoj alternativnih privatnih vojnih kompanija kako bi s vremenom zamijenila Wagner, koji trenutno igra značajnu ulogu u borbama u Ukrajini, stoji u izvješću.

Zašto Rusija koristi privatne vojne kompanije?

To se odvija u kontekstu visokoprofilnog sukoba između ruskog Ministarstva odbrane i grupe Wagner, stoji u izvješću. Dodaje se kako rusko vojno vodstvo želi zamijeniti Wagner privatnom vojnom kompanijom nad kojom bi imala više kontrole. No, trenutno nijedna ruska privatna vojna kompanija nije usporediva s Wagnerom u smislu veličine ili borbene moći, navodi se u izvješću.

Britanski obavještajci navode kako Rusija vjerojatno i dalje smatra korisnom upotrebu privatnih vojnih kompanija jer su one manje ograničene nižim primanjima i neučinkovitošću koja negativno utiče na efektivnost regularne vojske. Uz to, rusko vodstvo vjerojatno vjeruje da su teški gubici u redovima privatnih vojnih kompanija prihvatljiviji ruskom društvu nego gubici u redovima regularne vojske.

Prihvati notifikacije