Uncategorized

Rusija i Ukrajina potpisale važan sporazum: Svijet je izbjegao globalnu krizu

RUSIJA i Ukrajina danas su potpisale ugovor koji podržava UN, a trebao bi omogućiti izvoz milijuna tona žitarica iz blokiranih luka na Crnom moru. Na taj način trebala bi se izbjeći prijetnja katastrofalne globalne prehrambene krize.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Uoči potpisivanja sporazuma glavni sekretar UN-a Antonio Gutteres održao je kratak govor. 

“Ovaj sporazum omogućit će izvoz žitarica iz Ukrajine, a UN će raditi kako bi osigurao njegov uspjeh”, rekao je pa dodao: “Danas se pojavilo svjetlo nade na Crnom moru. Svjetlo olakšanja svijetu, koji ga treba više nego ikad.” 

“Nema sumnje, ovo je sporazum za cijeli svijet. Donijet će olakšanje zemljama u razvoju, zemljama na rubu bankrota, baš kao i ranjivijim ljudima koji žive na rubu gladi. Stabilizirat će globalne cijene hrane”, rekao je Gutteres.

“Hvala Rusiji i Ukrajini što su nadvladale sve prepreke te stavile svoje razlike po strani, kako bi otvorile put za inicijativu koja će služiti zajedničkim interesima cijelog svijeta”, rekao je glavni tajnik UN-a pa dodao: “Dobrobit čovječanstva vodila je ove pregovore. Pitanje nije bilo što je dobro za jednu stranu, a što za drugu. Fokus je bio na onom što je najvažnije za svijet.”

Prihvati notifikacije