BiH

Rusi otvaraju firme u BiH: Poslije Srbije ispituje se tržište u našoj zemlji

Za ulazak u BiH ruskim državljanima ne treba viza i može im biti odobreno privremeno boravište

FOTO: ILUSTRACIJA/BANJALUKA/SEESRPSKA.COM
FOTO: ILUSTRACIJA/BANJALUKA/SEESRPSKA.COM

Aleksandar Khruschev je osam godina vlasnik informatičke kompanije u Moskvi, koja zapošljava više od 30 radnika. Nakon što su ruski tenkovi u februaru prošle godine započeli invaziju na susjednu Ukrajinu, na što je Zapad odgovorio sankcijama i izolacijom Rusije, odlučio je izmjestiti biznis.

Ured u Istočnom Sarajevu, na teritoriju bh. eniteta Republika Srpska, otvorio je u npovembru prošle godine. Nepuna tri mjeseca kasnije u razgovoru za Radio Slobodna Evropa, ovaj 39-godišnji poduzetnik, uvjerava kako je BiH poželjna destinacija za one ruske poduzetnike, koji nastoje prevazići prepreke u poslovanju.

“Pojedinci otvaraju firme u BiH da dobiju radnu dozvolu i boravište. Mnoge ruske kompanije imaju probleme s međunarodnim plaćanjima i ugovorima. Ostale su bez posla i izgubile klijente”, kaže Khruschev za Radio Slobodna Evropa.

Za ulazak u BiH ruskim državljanima ne treba viza i može im biti odobreno privremeno boravište.

U RS-u, u 2022. godini je otvoreno 12 kompanija, čiji osnivači su 17 ruskih državljana, pokazuju podaci Agencije za posredničke, informatičke i financijske usluge RS.

To je šest puta više nego u 2021. godini, kada su u RS-u otvorene dvije firme u ruskom vlasništvu.

Ruski poduzetnici otvarali su u prošloj godini firme u Banja Luci, Istočnom Sarajevu, Trebinju i Vlasenici, gradovima na području Republike Srpske.

Riječ je o informatičkim kompanijama, trgovinama kućanskim aparatima i nekretninama, te firmama za savjetovanja u poslovanju, pokazuju podaci iz registra.

Prihvati notifikacije