Kultura

Ruben Östlund na trećem Ponta Lopud festivalu od 20. do 24. juna

Treći Ponta Lopud festival bit će održan od 20. do 24. juna ove godine uz podršku industrijske platforme Sarajevo Film Festivala CineLink.

FOTO: ILUSTRACIJA/BALKANS.ALJAZEERA.NET/
FOTO: ILUSTRACIJA/BALKANS.ALJAZEERA.NET/

Organizatori su pripremili seriju predavanja i masterclassova pod mentorstvom filmskih profesionalaca koji su svojim umjetničkim djelovanjem obilježili svjetsku kinematografiju.

Pored ostalih, gost na predavanju će biti i švedski reditelj Ruben Östlund, koji smatra kako je Ponta Lopud festival sjajna prilika za susret s kolegama i prijateljima, razgovore o radu na filmu i pronalaženje inspiracije.

Oko devetnaest mladih filmskih umjetnika, sudionika masterclasseva će pohađati radionice iz područja glume, režije ili kamere.

Sudjelovanje filmskih profesionalaca i studenata iz regije na Ponta Lopud festivalu podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo s Ponta Lopud festivalom: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Fondacija za kinematografiju Sarajevo i Slovenski filmski centar.

Masterclassove za filmske profesionalce u kategoriji Glumci pohađat će osam glumica i glumaca koji iza sebe već imaju zapažene uloge u brojnim filmskim ostvarenjima: Tihana Lazović, Milan Marić, Florist Bajgora, Lazar Dragojević, Ivana Vuković, Muhamed Hadžović, Natalija Teodosieva.

Na Lopudu će treću godinu zaredom masterclassove imati i odabrane redateljice i redatelji. Juraj Lerotić, Norika Sefa, Dušan Zorić, Matija Gluščević, Marija Apčevska, Ena Sendijarević, Katarina Bogdanović, Ivan Salatić.

Odabrane su i sudionice masterclassova za snimateljice, mahom uspješne u svom dosadašnjem umjetničkom djelovanju: Sara-Bernarda Moritz, Gaja Naja Rojec, Bojana Andrić, najavljeno je iz SFF-a.

Sve novosti i informacije o festivalu dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.pontalopud.hr te putem društvenih mreža festivala, prenosi Fena.

Prihvati notifikacije