Region

RTS se oglasila po tužbi Zabranjenog pušenja

Frontmen grupe Zabranjeno pušenje Davor Sučić, alijas Sejo Sekson, podigao je tužbe protiv Neleta Karajlića, Stefana Milenkovića i RTS-a jer su, kako se navodi, bez dozvole autora, vršili izmjene i prerade Sučićevih autorskih djela i na taj način “povrijedili moralna prava autora”.

FOTO: DAVOR SUČIĆ ALIJAS SEJO SEXONFACEBOOK / ZABRANJENO PUŠENJE
FOTO: DAVOR SUČIĆ ALIJAS SEJO SEXONFACEBOOK / ZABRANJENO PUŠENJE

Iz RTS-a su u izjavi za N1 kazali kako je “tužbeni zahtjev neosnovan”.

“Radio-televizija Srbije poštuje prava svih autora. Pravo na sve vidove korišćenja sopstvenog snimka koncerta dr Neleta Karajlića (Nenada Jankovića) i Stefana Milenkovića RTS je stekao na osnovu ugovora sa organizatorom koncerta, koji je predmet tužbe muzičkog autora Davora Sučića, poznatog kao Sejo Sekson. Na osnovu ovog ugovora RTS je snimio i emitovao navedeni koncert i postavio ga na svoj YouTube kanal, a organizator se obavezao da će regulisati prava svih muzičkih autora čija dela su izvedena na ovom koncertu. RTS neće učestvovati u javnosti poznatom ličnom sukobu dvojice bivših članova grupe ‘Zabranjeno pušenje‘”, kazali su iz RTS-a za N1.

Kako je navedeno u tužbi, Karajlić i Milenković su 21. juna 2022. na Tašmajdanu u Beogradu održali koncert pod komercijalnim nazivom Rock el Clasico i pritom su “bez ikakve obavijesti autoru pjesama Seji Seksonu neovlašteno, nakaradno i kičerajski potpuno izmijenili prvobitni duh djela i na taj način izveli pjesme: Posljednja oaza (Fikreta), Zvijezda nad Balkanom, Hadžija il’ bos, Balada o Pišonji i Žugi i Ibro Dirka”.

Budući da su za navedeni koncert prodavali ulaznice, navodi se dalje u tužbi, na taj su način bez dozvole autora prodavali dotični projekat kao svoj i na taj način grubo zloupotrijebili autorsko djelo.

“Istovremeno su Radioteleviziji Srbije ustupili prava za snimanje koncerta i tu je snimku naknadno Radiotelevizija Srbije, isto tako bez dozvole autora, emitirala u svom programu, a zatim podigla na svoj YouTube kanal te monetizirala, što znači da trenutno Radiotelevizija Srbije bez ikakve dozvole autora ostvaruje financijsku dobit korištenjem ukradenog autorskog djela. Snimka je u ovom trenutku i dalje dostupna na YouTubeu na linku.

Pregledom snimke može se uočiti da su na odjavnoj špici vrlo pedantno pobrojani svi koji su sudjelovali u realizaciji snimke, od izvođača, tehničara, kamermana… Jedini koji nigdje nije spomenut je upravo Sejo Sekson, autor više od 70 posto autorskog materijala sa snimljenog koncerta”, stoji još u tužbi, piše N1

Prihvati notifikacije