Svijet

Rozi šećerni slatkiš izazvao uzbunu u Indiji

Može li šećerna vuna izazvati rak?

FOTO: EPA-EFE/IDREES MOHAMMED
FOTO: EPA-EFE/IDREES MOHAMMED

Neke indijske države misle tako i zabranile su prodaju roze, ljepljive, šećerno satke poslastice.

Prošle sedmice, južna država Tamil Nadu uvela je zabranu nakon što su u uzorcima poslatim na testiranje potvrdili prisustvo supstance koja izaziva rak, rodamina-B. Ranije ovog mjeseca, sindikalna teritorija Puducherry zabranila je ovu slatku poslasticu, dok su druge države počele testirati njene uzorke.

Šećerna vuna, koja se u Indiji naziva i buddi-ka-baal (kosa starice) zbog svog izgleda, popularna je među djecom širom svijeta. Prodaje se u neograničenim količinama u zabavnim parkovima, sajmovima i drugim mjestima za zabavu koja posjećuju djeca, koja je vole zbog ljepljive teksture koja se topi u ustima.

Ali neki indijski zvaničnici kažu da je slatkiš zlokobniji nego što se čini.

P Satheesh Kumar, službenik za sigurnost hrane u gradu Chennai u Tamil Naduu, rekao je za The Indian Express novine da zagađivači u šećernoj vuni “mogu dovesti do raka i utjecati na sve organe u tijelu”. Njegov tim je prošle sedmice upao među prodavače slatkiša na plaži u gradu. Kumar je rekao da su slatkiše koji se prodaju u gradu pravili nezavisni prodavači, a ne registrovane fabrike. Nekoliko dana kasnije, vlada je objavila zabranu njene prodaje nakon što su laboratorijski testovi otkrili prisustvo hemijskog spoja rodamina-B. Hemikalija daje fluorescentnu rozu nijansu i koristi se za bojenje tekstila, kozmetike i mastila.

Istraživanja su pokazala da hemikalija može povećati rizik od raka, a Evropa i Kalifornija su učinile njenu upotrebu kao boje za hranu nezakonitom. Dok je zabranjivao šećernu vunu u Tamil Naduu, ministar zdravlja Ma Subramanian je u izjavi rekao da bi upotreba rodamina-B u “pakovanju, uvozu, prodaji hrane ili posluživanju hrane koja ga sadrži na vjenčanjima i drugim javnim događajima bila kažnjiva prema sigurnosti hrane i Zakona o standardima iz 2006”.

Po uzoru na Tamil Nadu, susjedna država Andhra Pradesh također je navodno počela testirati uzorke slatkiša kako bi provjerila prisustvo kancerogena. A ranije ove sedmice, novine New India Express izvijestile su da su službenici za sigurnost hrane u Delhiju također zagovarali zabranu šećerne vune.

Prihvati notifikacije