Svijet

Rjabkov: Rusija i SAD još su uključeni u pregovore o razmjeni zatvorenika

Visoki ruski diplomata izjavio je da su Rusija i SAD još uključeni u osjetljive pregovore o razmjeni zatvorenika, ali je optužio američku stranu da je odavala detalje u medijima.

Sergej Rjabkov
FOTO: X

Sjedinjene Države saopćile su 5. decembra da je Rusija odbacila “novi i značajan” prijedlog za puštanje na slobodu Pola Whelana, bivšeg američkog marinca koji u Rusiji služi 16-godišnju kaznu zbog špijunaže, i američkog novinara Evana Gershkovicha, koji čeka suđenje u Moskvi pod optužbom za špijunažu.

Obojica negiraju da su špijuni, a SAD su ih označile kao “pogrešno pritvorene” od Rusije.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov izjavio je novinskoj agenciji Interfax u intervjuu objavljenom u petak:

– Pitanje razmjene građana koji služe zatvorske kazne u Rusiji i Sjedinjenim Državama je izuzetno delikatno. Odluke u ovoj oblasti često su otežane aktivnom raspravom u javnosti.

Rekao je da su kontakte o mogućim razmjenama obavljale obavještajne službe obje zemlje.

– Zanimljivo je da učesnici u tim kontaktima s američke strane insistiraju na njihovoj potpunoj povjerljivosti. I mi se držimo te linije, ali onda dolazi do određenih obrata kada Bijela kuća redovno dogovara ‘curenje’ i počinje da raspravlja o osjetljivim temama u javnom prostoru – kazao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je prošle sedmice kako se Moskva nada da će postići dogovor, ali da Washington treba da sasluša uslove Rusije, koje nije precizirao.

Američki državni sekretar Antony Blinken kazao je u srijedu da Washington vrlo aktivno traži oslobađanje Whelana i Gershkovicha i da neće “ostaviti ni kamen na kamenu” da pronađe način da ih vrati kući.

Dvije zemlje u prošlosti su se dogovorile o zamjeni zatvorenika visokog profila – posljednji put u decembru 2022. kada je Moskva razmijenila Brittney Griner, američku košarkašku zvijezdu osuđenu za krivično djelo posjedovanja droge u Rusiji – za ruskog trgovca oružjem Viktora Buta.

Wall Street Journal oštro je demantovao da je njegov novinar Gershkovich špijun. On je uhapšen u martu i optužen za pokušaj pribavljanja vojnih tajni.

Whelana, uhapšenog 2018. godine, BBC je ove sedmice citirao da se osjećao “napuštenim” od Sjedinjenih Država i da mu se život “iscijedio” u ruskoj kaznenoj koloniji.

Bijela kuća u četvrtak je saopćila da je “veoma zabrinuta” zbog izvještaja da se Whelan osjećao pod fizičkom prijetnjom u zatvoru, prenosi Reuters.