Magazin

Recept za domaće kiflice koji će vas oduševiti

Kada nam osvane subotnje jutro, onda nema ničeg boljeg nego kada u domu zamiriše ukusni doručak koji sve izmami iz kreveta.

FOTO: PRINTSCREEN VIDEO / YOUTUBE SAŠINA KUHINJA
FOTO: PRINTSCREEN VIDEO / YOUTUBE SAŠINA KUHINJA
Ilustracija

Mame i bake se “zadese” u kuhinji gde mese najukusnija testa, a nerijetko to budu domaće kiflice, čiji je recept predivan.

Sastojci za domaće kiflice:

330 g brašna

3 kašike šećera

2 kašičice suvog kvasca

220 g putera

120 ml mlijeka

3 kašike vode

1 jaje

malo soli

Priprema domaćih kiflica:

U veću posudu sipajte brašno, šećer, kvasac i so pa lijepo promešajte da se sjedini. Potom, dodajte puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi i mikserom umutite. Dodajte zatim mlijeko, vodu i jaje, promiješajte i postepeno dodajte brašno. Sve dobro zamijesite dok ne dobijete glatko testo koje ćete oblikovati u loptu.

Umotajte takvo formirano tijesto u streč foliju i ostavite da odstoji oko 30 minuta. Poslije ovog vremena, tijesto oklagijom razvaljajte u pravougaonik, pa ga presavijte na tri dijela (možete lijevo preko desnog ili gornji preko donjeg dijela), okrenite ga, urolajte i ponovo umotajte u foliju i ostavite da odstoji ponovo na 30 minuta.

Poslije pola sata, tijesto podijelite na tri jedna dijela i svaki od njih oklagijom razvaljajte u pravougaonik, pa isijecite trouglove. Svaki od dobijenih trouglova urolajte počevši od šireg kraja koji gurajte ka “špicu” trougla. Formirane kiflice poređajte u pleh koji ste obložili papirom za pečenje i ponovo ostavite najmanje oko sat vremena da se tijesto podigne.

Stavite pleh u zagrejanu rernu i pecite prvo 10 minuta na 200 stepeni, a potom oko 40 minuta na 180 stepeni. Po želji, možete kiflice puniti slanim ili slatkim nadejvom, te ih možete jesti iz jogurt ili mlijeko, prenosi Telegraf.rs.