Svijet

Raspisana potjernica za bratom Alekseja Navaljnog: Otkriveno zbog čega

Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova ponovno je stavilo Olega Navaljnog na potjernicu zbog novih krivičnih optužbi protiv njega.

Olega Navaljnog
FOTO: EPA

Oleg Anatolijevič Navaljni. Tražen po članu Krivičnog zakonika”, navedeno je u bazi podataka ministarstva, ne navodeći konkretno po kojem članu je brat Alekseja Navaljnog tražen.

Pročitajte još

Iz pravosudnih organa su za TASS izjavili da su podignute nove optužnice protiv Olega Navalnog, ali nisu pružili nikakve detalje.

Preobrazhenski sud u Moskvi izrekao je Olegu Navaljnom uslovnu kaznu od jedne godine 2021. godine. Prema optužbi, on je putem društvenih mreža pokušao organizirati neovlašteni skup u januaru 2021. godine koji je kršio restrikcije zbog koronavirusa.

Savezna služba za izvršenje kazni zatražila je od suda da zamijeni njegovu uslovnu kaznu stvarnom, navodeći Navalnijevu neposlušnost u vezi s restrikcijama propisanim sudskom odlukom. Navalni je stavljena na potjernicu u januaru 2022. godine nakon što je Savezna služba za izvršenje kazni izvijestila da Navaljni ne kontaktira sa probacionim službenicima nakon izrečene kazne.