BiH

Raspisana međunarodna potjernica za Elvisom Pajazetovićem Batom

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona raspisalo je međunarodnu potjernicu za Elvisom Pajazetovićem, zvanim Bato.

FOTO: VLADA USK-A
FOTO: VLADA USK-A
FOTO: VLADAUSK-A
FOTO: VLADAUSK-A

On je u januaru 2022. godine optužen za ubistva zarobljenih pripadnika Petoga korpusa Armije RBiH na području Velike Kladuše.

Pajazetović je optužen da je kao pripadnik Narodne odbrane autonomne pokrajine zapadna Bosna (NOAPZB) vojne jedinice Golubovi, u novembru 1993. godine ubio dva ratna zarobljenika – pripadnika Petoga korpusa Armije RBiH.

Prema navodima optužnice, nakon kraće borbe između pripadnika ARBiH i NOAPZB-a, u mjestu Johovica u Velikoj Kladuši, pripadnici NOAPZB-a su zauzeli borbene položaje. Uslijedilo je povlačenje pripadnika ARBiH, od kojih su dva vojnika ostala u jednoj od kuća na tom području. Nakon toga su se predali vojnicima NOAPZB-a, a optuženi je automatskom puškom izvršio strijeljanje ratnih zarobljenika koji su preminuli na licu mjesta, navodi se u optužnici.

Optuženom se stavlja na teret da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a u narednom periodu očekuje se zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji.