Magazin

Ramazanska halva - ovo je najbolji recept za nju

Halva je slatko jelo, koje potiče sa Bliskog istoka. Kao poslastica najviše je raširena po Bosni i okolnim zemljama na Balkanu, sjevernoj Africi te zemljama centralne Azije.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

U Bosni najčešće srećemo halvu od sezama. Ova vrsta halve je također najpoznatija u Evropi i Americi. Prave ga i prodaju halvadžije u svojim halvadžinicama. Do 1908. u Sarajevu je postojala čaršija halvadžiluk.

Donosimo vam najbolji recept za pravljenje halve.

Pročitajte još

Sastojci

brašno, ulje, sećer, vanilin šećer, voda, kosos, orasi

Priprema

1. Zagrijati ulje i dodati brašno, mješati sve dok ne dobijete željenu boju2. Prokuhati malo vode i šećera pa dodati u halvu, zatim još malo mješati3. Skinuti sa šporeta i dodati malo kokosa i oraha, kada se ohladi halvice oblikovati sa kašikom

Halvu služite nakon jela uz čašu vode.